Hlavní obsah

Půjde to i bez Googlu? Huawei ukáže nové vlajkové lodi v březnu

Novinky, rim

Už za pár měsíců se má ukázat nová vlajková loď společnosti Huawei. Čínský podnik však stále čelí sankcím ze strany amerických úřadů, které mu znemožňují použít plnohodnotnou verzi operačního systému Android. Šéf značky Huawei Richard Yu se však nyní nechal slyšet, že nové přístroje řady P40 odhalí za každou cenu.

Foto: archív výrobce

Huawei P30

Článek

Mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. To jsou hlavní taháky operačního systému Android, nové chytré telefony se však musí kvůli americkým sankcím obejít bez nich. V osekané verzi Androidu tyto programy zkrátka nejsou nainstalované už od začátku.

Sankce byly uvaleny na Huawei už letos v květnu. Kvůli tomu nemůže čínský podnik neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny budoucí telefony od Huawei musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

A přece se bude prodávat. Nejlepší mobil od Huawei zamířil do Evropy

Mobil

Prvními telefony, které šly s takovým hendikepem v letošním roce do prodeje, byly modely Mate 30 a Mate 30 Pro. A nyní patrně stejný osud čeká také nové vlajkové lodi této firmy. Richard Yu prohlásil, že premiéra je naplánována na konec března a nic nenasvědčuje tomu, že by se do té doby restrikce ze strany USA uklidnily.

Čínský podnik má nyní na výběr v podstatě jen ze dvou možností. Buď u chystaných telefonů řady P40 nasadí osekanou verzi Androidu, nebo přístroje vůbec poprvé vybaví vlastní platformou zvanou Harmony OS.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Univerzální systém

Jde o univerzální operační systém od společnosti Huawei, který má najít uplatnění v celé řadě zařízení – poběží tedy také na noteboocích, chytrých reproduktorech či v nositelné elektronice. Výrobce jej nasadil například již u televizorů.

Podnik navíc počítá s tím, že na základech Harmony OS bude moci stavět i nejrůznější zařízení pro internet věcí (Internet of Things, IoT). Pod zkratkou IoT se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Honor zkouší štěstí s televizory, láká na platformu Harmony OS

Hardware

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Nic nebrání ani tomu, aby výrobce u telefonu nasadil oba systémy – tedy osekaný Android i Harmony OS. Uživatelé si pak při prvním spuštění budou moci vybrat, jakou platformu chtějí používat. Na bližší informace si nicméně budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Foto: archív tvůrců

Harmony OS má běžet na různých zařízeních.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám