Hlavní obsah

Microsoft svolil, na trh se chystají levné tablety a notebooky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový gigant Microsoft se chystá snížit cenu operačního systému Windows 8.1 výrobcům levných počítačů a tabletů až o 70 procent, aby mohl lépe konkurovat levnějším produktům, které jsou zpravidla vybavené systémem Android. Uvedla to agentura Bloomberg News s odvoláním na informované zdroje.

Foto: archív výrobce

Ilustační foto

Článek

Výrobci počítačů budou nově platit 15 dolarů (zhruba 300 Kč) za licenci systému Windows 8.1, pokud bude instalována v přístrojích, jejichž maloobchodní cena bude nižší než 250 dolarů (téměř 5000 Kč). Standardní poplatek je nyní 50 dolarů. Na slevu bude mít nárok každý produkt, který splní cenový limit, bez omezení typu nebo velikosti přístroje.

Příchod levných notebooků s cenou mezi třemi a čtyřmi tisíci korun avizoval již v loňském roce Dadi Perlmutter ze společnosti Intel. Tehdy však prohlásil, že tyto stroje budou vybavené operačním systémem Android. [celá zpráva]

S využitím operačního systému od Microsoftu se tehdy nepočítalo. „Naše technologie je velmi dobrá a umožňuje nám držet efektivní cenu nákladů,“ konstatoval Perlmutter. Zlevnění licencí ale právě otevírá Windows cestu i na levné stroje.

Prodej osmiček vázne

Prodej operačního systému Windows 8, včetně nejnovější verze Windows 8.1, je od zahájení prodeje před 15 měsíci slabý. Podle šéfa marketingu Microsoftu Tamiho Rellera se zatím prodalo více než 200 miliónů licencí, což je méně než u předchozího systému Windows 7, u kterého se za první rok prodalo 240 miliónů licencí. [celá zpráva]

Ukázka Windows 8.1 Video: Microsoft

Prodej odráží stabilní dvouletý pokles prodeje osobních počítačů na úkor prudkého růstu prodeje chytrých telefonů a tabletů. Očekává se, že prodej tabletů překoná v příštím roce prodej osobních počítačů.

Windows 8 byl navržen jako flexibilní nový systém, který má fungovat stejně v osobních počítačích i tabletech s dotykovou obrazovkou.

Mezi nejzásadnější vylepšení osmiček patří například možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázku, vylepšené aktualizace či výrazně nižší nároky na operační paměť. Přehled dalších zajímavých změn v operačním systému Windows 8 naleznete zde.

Loni Microsoft vydal velkou aktualizaci, která do systému přidává další funkce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám