Hlavní obsah

Microsoft vydal Windows 8.1

Novinky, mif

Společnost Microsoft ve čtvrtek vydala velkou aktualizaci Windows 8.1. Majitelé osmiček mohou balík vylepšení a oprav stahovat zdarma. Nový operační systém se v tuzemských obchodech společně s novými počítači objeví v průběhu pátku, jak zástupci amerického softwarového giganta avizovali již dříve.

Ukázka Windows 8.1 Video: Microsoft

 
Článek

„Windows 8.1 je bezplatný update pro uživatele systému Windows 8, ale je dostupný zároveň pro uživatele starších verzí Windows nebo na nových zařízeních. Za hlavní novinky lze označit větší možnosti přizpůsobení si úvodní obrazovky, prostředí Windows a chování systému při práci s aplikacemi a více obrazovkami,“ řekl Novinkám Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client.

Jednou z největších změn, po které volali uživatelé již od loňského uvedení osmiček na trh, je návrat tlačítka Start na systémovou lištu. To však nebude spouštět klasickou nabídku jako u Windows 7, ale pouze přepínat na rozhraní Metro, jak je vidět na videu výše.

Foto: mif, Novinky

Majitelé osmiček mohou Windows 8.1 stahovat prostřednictvím internetového obchodu Microsoftu.

Nové je i vyhledávání, vše je dostupné v grafické podobě z jediného okna. Uživatelé v tomto stavu mohou hledat fotky, hudbu, programy i další soubory. Snadnější je úprava úvodní obrazovky a vůbec poprvé je na ní možné otevřít dvě okna najednou.

„Uživatelé mají k dispozici několik nových aplikací, jako jsou programy K přečtení, Budíky, ale také vylepšení stávajících aplikací Pošta, Kamera a opomenout nelze novou verzi Internet Exploreru 11,“ konstatoval Křovák.

Microsoft zapracoval u Windows 8.1 také na propojení některých aplikací se samotným systémem. Například Skype tak bude možné spustit rovnou ze zamykací obrazovky, a to i bez nutnosti přihlásit se.

Hardwarové požadavky:

:: 1GHz procesor nebo rychlejší s podporou technologií PAE, NX a SSE2

:: 2 GB RAM a 20 GB volného místa na pevném disku

:: Obrazovka s rozlišením 1024 × 768

:: Grafický procesor s podporou DirectX 9 a ovladačem WDDM

:: Dotykové ovládání vyžaduje počítač, který podporuje vícebodový dotyk.

Majitelé osmiček mohou Windows 8.1 stahovat prostřednictvím internetového obchodu Microsoftu, který je v operačním systému integrován. Velikost updatu je 3,62 GB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám