Hlavní obsah

Extrémně levné notebooky zaplaví trh

Novinky, mif

Ještě před pár lety nebylo téměř možné koupit přenosný počítač za méně než deset tisíc, ty nejlevnější přístroje se však dnes již prodávají za polovinu. Přesto podle statistiků prodeje notebooků neustále klesají, zákazníci zkrátka upřednostňují praktičtější tablety. Zastavit tento trend má nový plán výrobců, cenu přístrojů ještě srazí.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Nejlevnější notebooky se budou prodávat za cenu okolo 200 dolarů (3900 Kč). Uvedl to Dadi Perlmutter ze společnosti Intel s tím, že tyto přístroje budou vybaveny operačním systémem Android a budou postaveny na podobných součástkách jako vymírající netbooky.

Konkrétně tedy nabídnou procesory Atom. Jejich výkon není nijak oslnivý, na druhou stranu stačí na běžnou kancelářskou práci a přehrávání videí, a to klidně i ve vysokém rozlišení.

S Windows se zatím nepočítá

Jak konkrétně bude hardwarová výbava těchto laptopů vypadat, zástupci společnosti Intel neprozradili. Jisté není ani to, zda se svou velikostí budou podobat spíše miniaturním netbookům nebo klasickým notebookům.

S využitím operačního systému od Microsoftu se zatím nepočítá. „Naše technologie je velmi dobrá a umožňuje nám držet efektivní cenu nákladů,“ konstatoval Perlmutter s tím, že záleží hlavně na Microsoftu, zda se na nízkou cenovou hladinu dokážou dostat také přístroje s Windows 8.

Levné přenosné počítače by se měly objevit v nabídce prakticky všech velkých výrobců, jako je Hewlett-Packard, Acer, Asus, Lenovo či Toshiba. Drtivá většina z nich totiž staví své produkty právě na platformách společnosti Intel.

Výkonnější modely pro náročné

Mezi levnými notebooky by se kromě přístrojů s procesory Atom měly ještě v průběhu letošního roku objevit také výkonnější modely. Ty budou vybaveny procesory řady Core, kterými se pochlubí i populární ultrabooky.

Tyto stroje nabídnou dostatek výkonu i pro náročnější aplikace a v některých případech dokonce i hry. Využit bude stejně jako u základních verzí místo Windows operační systém Android. V závislosti na konkrétní konfiguraci se cena bude pohybovat v rozmezí 399 a 499 USD (7800 a 9800 Kč).

Společnost Intel již dříve předpověděla výrazné zlevňování ultrabooků, které se na přelomu loňského a letošního roku skutečně dostavilo. Zatímco loni v březnu se většina těchto přenosných počítačů prodávala za 20 000 Kč, dnes již není problém narazit na modely s cenovkou pod 15 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám