Hlavní obsah

Linus Torvalds otevřel cestu k počítačovým programům zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finský programátor Linus Torvalds sice není tak bohatý a vlivný jako Bill Gates, přesto ale jedno jeho dílo změnilo podobně jako produkty Microsoftu svět počítačů. Torvalds, který 28. prosince oslaví padesátiny, totiž otevřel širokému publiku možnost, jak získat programové vybavení počítače zcela zdarma – a přitom legálně. Operační systém Linux, jehož jádro vytvořil začátkem 90. let, používají i internetové servery.

Foto: Profimedia.cz

Linus Torvalds

Článek

S výpočetní technikou, která jej později měla proslavit, se Linus Torvalds poprvé pořádně seznámil díky svému dědovi statistikovi, který na přelomu 70. a 80. let pořídil počítač. Později dědečkův commodore, na kterém začínal s programátorskými pokusy, zdědil. V polovině 80. let se pak Torvaldsovi dostal do rukou Sinclair QL, pro který naprogramoval textový editor nebo vlastní verzi hry Pac Man (populární figurka, která v bludišti požírá tečky tak dlouho, než ji chytí zlý duch).

Vynálezce Linuxu si dává pauzu. Kvůli návalům vzteku

Software

K opravdovému programování, které nakonec vyústilo v Linux, se Torvalds dostal na samém konci 80. let, kdy si pořídil první PC. V té době již studoval na Helsinské univerzitě, kde dokonce už v 18 letech předával své znalosti ostatním studentům. Postupně se seznámil s operačním systémem Unix i jeho zjednodušenou verzí nazvanou Minix. Právě z ní vycházel Torvalds při programování Linuxu, jehož první verze se na internetu objevila 17. září 1991.

Sám Linus Torvalds vytvořil jen malou část toho, co dnes uživatelé znají pod názvem Linux – odhaduje se, že z jeho hlavy jsou asi dvě procenta kódu. Většinu systému napsali programátoři z celého světa, už od počátku je totiž zdrojový kód systému, jehož logem je tučňák Tux, otevřený.

Linux a svět open-source softwaru

Linux je nejpopulárnější typ otevřeného operačního systému pro osobní počítače, volně dostupný veřejnosti k užívání, sdílení i k upravování. Systém Linux je zpravidla nabízen pro osobní i komerční použití zcela zdarma – jeho pořízení stojí pouze čas strávený stahováním z internetu.

Mezi nejznámější projekty patří operační systém Linux, kancelářský balík OpenOffice.org, oblíbená encyklopedie Wikipedie, webový server Apache a v neposlední řadě internetový prohlížeč Mozilla Firefox nebo e-mailový klient Thunderbird. Celý svět otevřeného softwaru je poslední roky hlavním konkurentem společnosti Microsoft.

Linux v dalších letech výrazně zasáhl počítačový svět a umožnil zájemcům zbavit se závislosti na placeném (či pirátsky získaném) operačním systému. Ačkoli i za ním stojí řada firem a systém není vždy zdarma, zůstává dodnes z velké části výsledkem práce nadšených programátorů, kteří jej často vylepšují bez nároku na finanční odměnu. Linux, jehož užívání je pro řadu uživatelů i určitým vyjádřením životního stylu, je k nalezení jen na necelých dvou procentech běžných počítačů (zatímco operačnímu systému firmy Microsoft patří 70 procent trhu).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám