Hlavní obsah

Jde to i zadarmo. Stále více firem používá otevřené operační systémy

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trhu s operačními systémy neohroženě vládne Windows od Microsoftu. Stále více firem ale sází na operační systémy s otevřeným zdrojovým kódem, které je ve většině případů možné pořídit úplně zadarmo. Jen loni stouplo využití takových systémů meziročně o 31 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Red Hat, která patří k největším dodavatelům open source programů.

Foto: Novinky

Symbolem operačního systému Linux je tučňák.

Článek

„U českých a slovenských organizací vidíme v posledních letech výrazný trend nárůstu open source řešení. Takový software organizacím umožňuje nejen se bránit nevýhodné závislosti na jediném dodavateli, ale zároveň i pomocí technologií rychleji reagovat na požadavky trhu a současně i zajistit optimalizaci nákladů,“ prohlásil David Bečvařík, oblastní manažer Red Hat pro ČR a Slovensko.

Hlavní výhodou open source softwaru je fakt, že zdrojový kód je volně přístupný a že jej může každý libovolně upravovat a měnit za účelem vývoje daného systému či programu. Většina takto nabízených aplikací je tedy spravována komunitou a nabízena uživatelům zadarmo. To platí klidně i v případě celých operačních systémů, které jsou alternativou k Windows od Microsoftu.

Je to hra velkých peněz

I když se to nemusí na první pohled zdát, platby za software se mohou šplhat do astronomických částek. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy spravujete nějakou velkou firmu či dokonce celé město. Své o tom ví například i německý Mnichov, který se rozhodl v loňském roce přejít na bezplatnou alternativu Windows, na Linuxu by tak měly běžet všechny městské počítače.

Linux není u našich západních sousedů žádnou novinkou. Konkrétně městská rada Mnichova rozhodla už v roce 2006 o přechodu na bezplatnou alternativu Windows. A skutečně se tak stalo, postupně byly jednotlivé počítače měněny za stroje s Linuxem – samozřejmě až ve chvíli, kdy vypršela licence, nebo daný počítač dosloužil úplně a musel se koupit nový.

Náhrada za Windows 7? Jde to i zadarmo

Software

Vedení města se však vystřídalo a v roce 2017 rada rozhodla o opětovném přechodu na Windows. Mimochodem, jen doposud tento přechod stál již 86 milionů eur (2,3 miliardy korun), a to zdaleka ještě není u konce.

Náklady jsou tak vysoké, neboť celá řada městských počítačů využívala stále ještě stařičký operační systém Windows 7, který však od letošního roku již není podporovaný. A tak městu nezbývá než zaplatit licence za jeho novější verzi.

Právě vysoké náklady se ale nelíbí současné politické reprezentaci, která bude u kormidla až do roku 2026. Ta rozhodla, že místo dalších miliardových investic se vrátí k původnímu plánu – tedy k počítačům s Linuxem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám