Hlavní obsah

Instagram prý nikomu chybět nebude. Rusové spouštějí Rossgram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusové stojící za svým prezidentem Vladimirem Putinem si evidentně velkou hlavu se sankcemi uvalenými na zemi nedělají. Nevadí jim ani to, že řada technologických podniků Rusko opustila. Tamní podnikatelé se dokonce chystají v tomto měsíci spustit plnohodnotnou náhradu za zablokovaný Instagram.

Foto: rossgram.ru

Webové stránky nové sociální sítě Rossgram

Článek

Novinka se jmenuje Rossgram a už v tomto týdnu byly spuštěny webové stránky rossgram.ru, na kterých se mohou uživatelé registrovat. Samotná služba bude spuštěna později v tomto měsíci. „28. března bude spuštěna ruská obdoba Instagramu, a to s takovou funkčností, na jakou byli uživatelé zvyklí. Včetně mobilních aplikací pro Android a iOS,“ uvedli tvůrci na stránkách.

„Rossgram bude mít také další monetizační nástroje pro uživatele – placený přístup k obsahu, crowdfunding (hromadné financování – pozn. red.) a mnoho dalšího. Právě teď máte možnost stát se prvními uživateli se speciálními oprávněními,“ lákají tvůrci Rossgramu.

V první vlně má být služba zpřístupněna pro „nejlepší bloggery“, kteří budou připravovat obsah pro nové uživatele. Běžní uživatelé budou na službu vpuštěni až během letošního dubna. Přednostní přístup mohou již nyní získat také sponzoři a investoři.

Výhrůžky se naplnily. Rusové zablokovali už i Instagram

Software

Registrovat se může kdokoli

I když stránky primárně cílí na ruské uživatele a jsou vedeny v ruštině, zaregistrovat se může prakticky kdokoli.

Za projektem stojí ruští programátoři v čele s Alexandrem Zobovem, který nyní figuruje jako šéf marketingu Rossgramu. „Rozhodli jsme se využít příležitosti, kdy ruští uživatelé přišli o populární sociální sítě, a nabídnout jim dobrou a funkční alternativu. Naši programátoři se na spuštění tvrdě připravovali,“ prohlásil podle agentury Reuters Zobov.

Rusové si vypnuli Instagram sami

O zablokování Instagramu v Rusku, který patří pod křídla společnosti Meta, rozhodl tento týden v pondělí cenzurní úřad Roskomnadzor. Úřad uživatelům dokonce doporučil alternativy – ruské platformy VKontaktě a Odnoklassniki.

Cenzurní úřad své rozhodnutí o zablokování vysvětlil tím, že společnost Meta „podporuje nenávistné projevy proti Rusům v kyberprostoru“. Narážel tak na fakt, že vedení společnosti Meta se rozhodlo nepostihovat nenávistné komentáře vůči ruským vojákům, na sociálních sítích této společnosti nevadí ani výzvy k zabití ruského prezidenta Vladimira Putina.

Facebook povolí výzvy k zabití Putina a Lukašenka

Zahraniční

Již na začátku března zakázalo Rusko také Facebook, Twitter, YouTube či například ubytovací službu Booking.com. Svůj krok úřad tehdy vysvětlil nespokojeností s tím, jaké informace se o invazi objevují na sociálních sítích a v dalších médiích a „diskriminací ruských médií“, připomněla agentura Izvestija.

Instagram je nicméně v největší zemi na světě daleko populárnější než Facebook. I kvůli tomu vyjadřovali někteří uživatelé s rozhodnutím nespokojenost již před vypnutím této sociální sítě.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Roskomnadzor, cenzurní úřad internetu, se rozhodl zablokovat přístup k sociálním sítím Facebook, Twitter a YouTube nebo ubytovací službě Booking.com v Rusku,...

Výběr článků

Načítám