Hlavní obsah

Apely operátorů zabraly. Aplikaci eRouška přibylo skokově 180 000 uživatelů

Novinky, Miloslav Fišer

Operátoři již od úterka rozesílají SMS zprávy, ve kterých apelují na své uživatele, aby si nainstalovali aplikaci eRouška. To evidentně zabralo, protože za pouhý den si tento nástroj pro boj s šířením koronaviru stáhlo dalších 180 tisíc lidí. Informovali o tom tvůrci na twitterovém účtu Chytré karantény.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Článek

„Aplikaci eRouška si stáhlo již 861 tisíc lidí. Děkujeme operátorům O2, T-Mobile a Vodafone, protože právě díky jejich pomoci přibylo 178 tisíc nových uživatelů,“ uvedli tvůrci aplikace.

Finská verze eRoušky se osvědčila, odhalila stovky nákaz koronaviru

Software

Uživatelům je aktuálně nabízena již druhá verze eRoušky. Ta první tolik úspěšná nebyla, za pět měsíců si ji stáhlo pouze 270 tisíc lidí. Třikrát vyšší počet stažení druhá verze nasbírala za pouhý měsíc, vydána totiž byla v polovině září.

První verze pracovala na jiném principu, sloužila především jako pomůcka pro hygieniky při vyhledávání kontaktů. Druhá generace eRoušky místo toho představuje anonymní varovný systém pro občany. Aplikaci musí používat co nejvíce uživatelů, aby systém fungoval co nejspolehlivěji.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Jak to funguje?

Aplikace totiž dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Reklama

Související témata:

Související články

O druhou verzi eRoušky je obrovský zájem

První verze aplikace eRoušky, která má být jedním z hlavních nástrojů při boji s koronavirem v tuzemsku, se velkého úspěchu mezi uživateli nedočkala. Za pět...

Výběr článků

Načítám