Hlavní obsah

Žádná nabíječka? Apple dostal v Brazílii pokutu 42 milionů korun

Novinky, rim

S příchodem iPhonů s číslovkou 12 v názvu se společnost Apple rozhodla, že již nebude k telefonům přibalovat nabíječku ani sluchátka. Osekání výbavy se ale americkému počítačovému gigantu pěkně prodražilo, neboť kvůli tomu dostal v Brazílii pokutu 10,5 milionu brazilských realů, tedy bezmála 42 milionů korun. Upozornil na to server Phone Arena.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Dříve přibaloval americký počítačový gigant k chytrým telefonům nabíječku i sluchátka, od uvedení dvanáctek na trh však naleznou lidé v balení jen USB kabel. Apple tento krok ospravedlňuje šetrnějším přístupem k přírodě. Náročnější zákazníci totiž údajně dodávanou nabíječku a sluchátka nepoužívají, místo toho si pořizují bezdrátová řešení.

V každém případě to znamená, že lidé se bez dalších investic při pořízení iPhonů neobejdou. Platí to i v případě, kdy už mají nějakou USB nabíječku doma. Dodávaný kabel totiž nemá tradiční a hojně rozšířenou koncovku USB-A, ale novější standard USB-C a na druhém konci tradiční Lightning konektor.

Apple zvolil radikální postup. Nabíječku a sluchátka nedá ani ke starším iPhonům

Mobil

Případní zájemci se tak neobejdou bez nabíječky se standardem USB-C. Tímto portem totiž nedisponují ani některé starší počítače, takže řešením není možnost nabíjení z PC. Další investici představují samozřejmě sluchátka.

Za originální USB-C nabíječku si Apple naúčtuje 590 Kč, sluchátka s konektorem Lightning vyjdou na stejnou cenu jako nabíječka. V případě bezdrátových alternativ jsou ceny ještě výrazně vyšší, pokročilé modely vyjdou i na několik tisíc korun.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Nabíječka a vodotěsnost

A právě takový přístup se nelíbil brazilské organizaci pro ochranu spotřebitelů Procon-SP, která využila svého práva a uložila Applu uhradit 42milionovou pokutu. Organizaci vadí, že se absence nabíječky nijak neprojevila na ceně telefonů – označuje to za „nekalou obchodní praktiku“.

Pokuta je tak vysoká, neboť Apple podle obvinění také „klame zákazníky“. Nové iPhony 12 totiž nabízejí certifikaci IP68, díky čemuž by jim neměla vadit voda ani prach. Pokud jsou ale telefony poškozené vodou, podnik údajně nechce uznávat reklamace přístrojů.

Apple má nicméně možnost se proti pokutě odvolat, zástupci podniku se však k celé záležitosti zatím oficiálně nevyjádřili. Bude tedy velmi zajímavé sledovat, jak se bude celá kauza ještě vyvíjet.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 a 12 mini

Reklama

Související témata:

Související články

Nejmenší iPhone netáhne. Apple jej zařízne

Společnost Apple se pochlubila rekordními tržbami z prodeje nových iPhonů 12, o všechny modely ale evidentně není stejný zájem. Především prodeje nejmenšího...

Výběr článků

Načítám