Hlavní obsah

Nejmenší iPhone netáhne. Apple jej zařízne

Společnost Apple se pochlubila rekordními tržbami z prodeje nových iPhonů 12, o všechny modely ale evidentně není stejný zájem. Především prodeje nejmenšího a zároveň nejlevnějšího provedení jsou tak nízké, že americký počítačový gigant zvažuje ukončení výroby. Upozornil na to server Phone Arena.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

 
Článek

Čistý zisk americké společnosti Apple ve fiskálním prvním čtvrtletí, tedy v lukrativní předvánoční sezoně, stoupl o 29 procent na téměř 29 miliard USD (624,3 miliardy Kč) a tržby se poprvé dostaly nad hranici 100 miliard dolarů.

Na tom měly nezanedbatelný podíl nové iPhony, tržby z prodeje jablečných telefonů totiž stouply na rekordních 65,6 miliardy USD, analytici přitom čekali tržby pouze 59,8 miliardy USD. I když jde tedy jednoznačně o úspěch, iPhone 12 mini se na vysokých prodejích podílel pouze mizivými šesti procenty.

Dostupnost iPhonů se zlepšila. Pro jeden model to ale neplatí

Mobil

Z toho je patrné, že zájem o toto provedení je velmi mizivý. Podle analytické firmy J. P. Morgan jsou slabé prodeje dokonce důvodem, proč americký podnik přemýšlí o ukončení výroby. Stát by se tak údajně mohlo již v příštím kvartálu.

V celé historii jablečných telefonů by to přitom bylo poprvé, kdy by byla výroba iPhonu ukončena v kratším časovém úseku, než je jeden rok.

Ve srovnání s tím jsou naopak rekordní prodeje iPhonu 12 Pro, byť to Apple oficiálně nepotvrdil. Tento model je v obchodech totiž již pět měsíců beznadějně vyprodaný.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12

Co novinky umí?

Jednotlivé modely se od sebe liší především velikostí obrazovky. Nový iPhone 12 nabídne 6,1palcovou obrazovku, menší verze pak 5,4palcovou. Dvě velikostní provedení jsou k mání také u luxusnější edice Pro, konkrétně se iPhone 12 Pro pochlubí 6,1palcovým displejem a iPhone 12 Pro Max 6,7palcovým. Verze Pro jsou luxusnější a mají teleobjektiv navíc na zadní straně.

Design všech novinek se dramaticky liší od všech předchůdců. Apple se v podstatě vrací do éry populárního iPhonu 5, kde prim hrály ostré hrany kovového rámu místo zaoblených bočnic.

Řada skalních fanoušků jistě tuto designovou změnu uvítá, už jen kvůli tomu, že konstrukce je lehčí, tenčí a v podstatě i menší.

Nárůst výkonu je u další generace iPhonů považován prakticky již za samozřejmost. Zástupci amerického počítačového gigantu se nicméně pochlubili tím, že pracovní tempo je tak svižné, že na jablečných telefonech poběží například i League of Legends, což je populární videohra designovaná primárně pro klasické počítače. Tím dal Apple jasně najevo, jak dramaticky výkon narostl. Je to zásluha čipu Apple A14 Bionic, který mají všechny čtyři novinky.

Ze všech čtyř novinek je verze 12 mini nejlevnější, případní zájemci za ni zaplatí 21 990 Kč. Tři tisíce korun si pak lidé připlatí za iPhone 12 (24 990 Kč). U variant se slůvkem Pro v názvu jsou vcelku pochopitelně cenovky ještě vyšší, konkrétně 29 990 Kč (iPhone 12 Pro) a 33 990 Kč (12 Pro Max).

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 Pro

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 a 12 mini

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám