Hlavní obsah

Apple zvolil radikální postup. Nabíječku a sluchátka nedá ani ke starším iPhonům

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová média obletěla zpráva, že nové iPhony s číslovkou 12 v názvu přijdou na trh s osekanou výbavou. Moc se už ale nemluví o tom, že Apple bude radikálnější, než se čekalo. Nabíječku a sluchátka totiž nebude dodávat podle nové firemní politiky ani k dříve představeným jablečným smartphonům, které jsou v jeho nabídce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se na nový iPhone 12 (červený) a iPhone 12 Pro (šedý)Video: AP

 
Článek

Týká se to konkrétně iPhonů řady 11, iPhonu XR a dokonce i nového iPhonu SE. Pokud tyto telefony někdo objednal z oficiálního internetového obchodu Applu ještě před týdnem, dostal k nim nabíječku i sluchátka.

Ve chvíli, kdy však případní zájemci o dříve představené modely učiní objednávky nyní, musí se smířit již s osekanou výbavou – kromě propagačních materiálů a návodu k použití tak už v kartónové krabičce naleznou pouze sponku na vyjmutí rámečku pro SIM kartu a USB kabel.

Apple tento krok ospravedlňuje šetrnějším přístupem k přírodě. Náročnější zákazníci totiž údajně dodávanou nabíječku a sluchátka nepoužívají, místo toho si pořizují bezdrátová řešení.

Apple uživatelům radost neudělá, nové iPhony 12 dorazí s osekanou výbavou

Mobil
Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Bez dalších investic to nepůjde

V každém případě to znamená, že lidé se bez dalších investic při pořízení iPhonů neobejdou. Platí to i v případě, kdy už mají nějakou USB nabíječku doma. Dodávaný kabel totiž nemá tradiční a hojně rozšířenou koncovku USB-A, ale novější standard USB-C a na druhém konci tradiční Lightning konektor.

Případní zájemci se tak neobejdou bez nabíječky se standardem USB-C. Tímto portem totiž nedisponují ani některé starší počítače, takže řešením není možnost nabíjení z PC. Další investici představují samozřejmě sluchátka.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

Za originální USB-C nabíječku si Apple naúčtuje 590 Kč, sluchátka s konektorem Lightning vyjdou na stejnou cenu jako nabíječka. V případě bezdrátových alternativ jsou ceny ještě výrazně vyšší, pokročilé modely vyjdou klidně na několik tisíc korun.

Co se týče starších iPhonů, které mají prodejci stále ještě skladem, ty budou samozřejmě dodávány i s nabíječkou a sluchátky. Až dojdou skladové zásoby a do tuzemských obchodů dorazí nová várka telefonů, případní zájemci se budou muset spokojit s osekanou výbavou.

Neplatí to samozřejmě o iPhonech řady 12, u nich se už s nabíječkou a sluchátky nepočítá ani při startu prodeje. Více se o nových iPhonech s číslovkou 12 v názvu dozvíte v našem dřívějším článku.

Předobjednávky nových iPhonů odstartovaly, koupit jdou ale jen dva

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám