Hlavní obsah

Nové iPhony zabraly. Apple je opět nejúspěšnějším prodejcem smartphonů

– Stamford

Celosvětový prodej chytrých telefonů loni v důsledku pandemie klesl o 12,5 procenta na 1,35 miliardy přístrojů. Ve čtvrtém čtvrtletí se do čela trhu poprvé od roku 2016 vrátila americká společnost Apple. Prudký pokles prodeje naopak utrpěl čínský výrobce Huawei, který čelí sankcím ze strany Spojených států. Ukázaly to údaje, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Globální prodej smartphonů ve čtvrtém čtvrtletí meziročně klesl o 5,4 procenta na 384,6 milionu přístrojů. Apple však prodej zvýšil téměř o 15 procent na zhruba 80 milionů. Vystřídal tak na pozici největšího světového prodejce smartphonů jihokorejského konkurenta Samsung, jehož čtvrtletní prodej se snížil skoro o 12 procent na zhruba 62 milionů přístrojů.

Apple loni na podzim uvedl na trh novou generaci svých chytrých telefonů iPhone. Všechny přístroje z nové řady iPhone 12 dokážou využívat mobilní sítě páté generace (5G). Gartner upozornil, že právě rostoucí poptávka po telefonech 5G pomohla zmírnit pokles trhu se smartphony ve čtvrtém čtvrtletí.

Nové iPhony byly trefou do černého. Tržby Applu poprvé překonaly 100 miliard dolarů

Mobil

Jednotlivé modely se od sebe liší především velikostí obrazovky. Nový iPhone 12 nabídne 6,1palcovou obrazovku, menší verze pak 5,4palcovou. Dvě velikostní provedení jsou k mání také u luxusnější edice Pro, konkrétně se iPhone 12 Pro pochlubí 6,1palcovým displejem a iPhone 12 Pro Max 6,7palcovým. Verze Pro jsou luxusnější a mají teleobjektiv navíc na zadní straně.

Ze všech čtyř novinek je nejlevnější verze 12 mini, případní zájemci za ni zaplatí 21 990 Kč. Tři tisíce korun si pak lidé připlatí za iPhone 12 (24 990 Kč). U variant se slůvkem Pro v názvu jsou vcelku pochopitelně cenovky ještě vyšší, konkrétně 29 990 Kč (iPhone 12 Pro) a 33 990 Kč (12 Pro Max).

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12

Celému roku kraluje Samsung

V celém loňském roce si Samsung udržel vedoucí pozici na trhu, ačkoli mu prodej klesl téměř o 15 procent na 253 milionů přístrojů. Apple zvýšil celoroční prodej o tři procenta na 200 milionů přístrojů. Sesadil tak z druhé příčky čínského rivala Huawei, kterému prodej loni v důsledku sankcí ze strany Spojených států spadl o 24 procent asi na 183 milionů přístrojů.

V samotném čtvrtém čtvrtletí Huawei sestoupil až na páté místo, firmu předstihli i čínští konkurenti Xiaomi a Oppo. Čtvrtletní prodej přístrojů Huawei se meziročně propadl o 41 procent zhruba na 58 milionů.

Nejlevnější vlajková loď Samsungu zmizela z obchodů. Další dorazí až v březnu

Mobil

Spojené státy obviňují Huawei z krádeže technologií a firmu podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale podnik dlouhodobě odmítá. Loni v listopadu Huawei kvůli americkým sankcím prodal divizi levných telefonů Honor.

Společnost Gartner předpokládá, že v letošním roce se globální prodej chytrých telefonů vrátí k růstu. "Dostupnost levnějších 5G smartphonů a inovativní prvky budou v letošním roce rozhodujícími faktory, které budou uživatele motivovat k výměně telefonů za modernější modely," uvedl analytik Gartneru Anshul Gupta. Začátkem února Gartner předpověděl, že celosvětový prodej smartphonů by letos mohl dosáhnout 1,5 miliardy přístrojů.

Zájem o 5G telefony vzrostl před Vánocemi o stovky procent

Vánoce

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám