Hlavní obsah

Prodej smartphonů letos stoupne o 11 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stamford

Celosvětový prodej chytrých telefonů se v letošním roce zvýší o 11,4 procenta na 1,535 miliardy přístrojů. Více než třetinou se na něm budou podílet telefony umožňující využívat mobilní sítě páté generace (5G). Předpověděla to výzkumná společnost Gartner.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V loňském roce se globální prodej chytrých telefonů kvůli negativním dopadům pandemie covidu-19 propadl o 10,5 procenta. „V roce 2020 spotřebitelé omezili výdaje na smartphony. V roce 2021 však dostupnost nových produktů povede k výraznému nárůstu poptávky,” uvedl analytik společnosti Gartner Anshul Gupta.

Celosvětový prodej chytrých telefonů by se tak měl letos vrátit do blízkosti úrovně z roku 2019, kdy činil 1,541 miliardy přístrojů. „Prodej by měla v roce 2021 zvýšit kombinace odložené výměny starších přístrojů za nové a dostupnost levnějších 5G smartphonů,” uvedl Gupta.

Společnost Gartner předpokládá, že celosvětový prodej 5G telefonů v letošním roce stoupne o více než 150 procent na 538 530 přístrojů. Poptávku podle firmy podpoří rostoucí dostupnost 5G sítí a širší nabídka levnějších 5G telefonů.

Nejdůležitější mobilní trh loni klesl o více než 20 procent

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám