Hlavní obsah

Celosvětové tržby z prodeje čipů loni vzrostly o 6,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětové tržby z prodeje čipů se loni zvýšily o 6,5 procenta na 439 miliard USD (9,4 bilionu Kč). K růstu přispělo oživení v posledních třech měsících roku, které překonalo i prudký propad z března a dubna způsobený pandemií nemoci covid-19. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil svaz polovodičového průmyslu SIA.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Čína zůstala největším trhem, tržby tam vzrostly o pět procent na 151,7 miliardy USD. Tržby v celém americkém regionu stouply o 19,8 procenta a v oblasti Asie, Tichomoří a dalších regionů o 5,3 procenta. V Evropě tržby o šest procent klesly.

Prezident a ředitel SIA John Neuffer upozornil, že zatímco poptávka po polovodičích celosvětově roste, podíl Spojených států na celosvětové výrobě čipů loni klesl na 12 procent z 37 procent v roce 1990. Americké firmy nyní kupují většinu čipů z továren v Asii.

Apple to myslí s vlastními čipy vážně, zamluvil si většinu výrobních kapacit

Hardware

Podíl amerických firem by se však mohl začít opět zvyšovat, protože loni byl schválen zákon o pobídkách pro továrny na výrobu čipů v USA. Finance na nové továrny mohou získat americké firmy, jako je Intel a GlobalFoundries, ale také zahraniční výrobci, jako je Samsung Electronics a Taiwan Semiconductor Manufacturing, uvedla agentura Reuters.

„V příštích deseti letech výroba polovodičů vzroste o 56 procent,“ uvedl Neuffer. „Chceme zajistit, abychom získali větší podíl na výrobním koláči,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám