Hlavní obsah

Představitelé EU by měli bojovat s dezinformacemi kolem 5G, ukázala studie

Brusel

Představitelé Evropské unie by se měli bezodkladně zabývat dezinformacemi kolem technologie pro mobilní sítě páté generace (5G), která by měla hrát důležitou roli při oživení ekonomiky po útlumu způsobeném koronavirovou krizí. Tvrdí to podle agentury Reuters studie, kterou pro evropské sdružení provozovatelů telekomunikačních sítí ETNO vypracovala poradenská společnost IPSOS.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Konspirační teorie, které spojují 5G technologii s šířením koronaviru, vedly v posledních měsících k zapalování telefonních stožárů v deseti evropských zemích a k útokům na desítky pracovníků údržby, upozornila agentura Reuters.

„Ačkoli většina Evropanů má k 5G pozitivní postoj, deset procent dotazovaných se k této technologii staví negativně,” uvedlo sdružení ETNO. „IPSOS se zabýval rovněž některými mýty kolem 5G a zjistil, že kromě malé menšiny, která jim věří, existuje také značné množství Evropanů, kteří si nejsou jistí, zda jsou falešné,” dodalo.

Studie například zjistila, že polovina respondentů si není jistá, zda má 5G technologie negativní vliv na životní prostředí nebo zda záření spojené s touto technologií je neškodné pro včely, píše Reuters.

Boj o 5G sítě. Čína zvažuje odvetu v případě restrikcí EU vůči Huawei

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám