Hlavní obsah

Zájem o 5G sítě má v Česku sedm uchazečů. ČTÚ neprozradí, o koho jde

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve čtvrtek informoval, že do aukce o volné kmitočty pro provoz 5G sítí se přihlásilo sedm uchazečů. Jejich totožnost však zatím odhalena nebyla. Zástupci úřadu o tom informovali v tiskové zprávě.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dnešního dne proběhlo za účasti notáře otevírání obálek s přihláškami do výběrového řízení, které bude nadále probíhat dle předpokladů. Ve stanovené lhůtě podalo přihlášku celkem sedm uchazečů. V souladu se zákonem o elektronických komunikacích a podmínkami výběrového řízení nebude Úřad v této fázi jména konkrétních uchazečů zveřejňovat,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Kvůli aukci kmitočtů se ČTÚ stal terčem kritiky stávajících operátorů. Vadilo jim především to, že námitky firem nebyly v podmínkách aukce nijak zohledněny, přestože k jejich předělání došlo již několikrát.

Česko v aukci nabízí nejméně frekvencí v Evropě, varují operátoři

Mobil

O2 například uvedlo, že nevidí důvod, proč by nárok na národní roaming na všech frekvencích stávajících operátorů měly získat subjekty, které se nebudou aukce účastnit. Podle návrhu podmínek by nárok na tzv. národní roaming měly mít subjekty, které získaly levné frekvence 3700 MHz v minulé aukci.

Dalším bodem, který operátor rozporuje, je cena národního roamingu stanovená tzv. nákladovým modelem. Běžnou praxí ve všech evropských zemích, kde aukce 5G proběhla, je, že regulátor vyzval nové a stávající hráče k nalezení vzájemné komerční dohody, což se všude podařilo. Výjimkou je Slovensko, kde byla cena národního roamingu stanovena na úrovni jiných již existujících komerčních dohod.

Soud smetl námitky ze stolu

Kvůli sporům se dokonce operátoři obrátili na soud, ten však žaloby smetl ze stolu. „Všechny požadavky na vydání předběžných opatření, podané u soudu s cílem zastavit proces výběrového řízení, jsou již zamítnuty, a žádný z operátorů tak u Městského soudu v Praze se svou žádostí neuspěl,“ doplnili zástupci ČTÚ.

ČTÚ nabízí v aukci frekvence v pásmu 700 MHz uvolněné po přechodu TV vysílání na DVB-T2 a potom pásmo 3,4–3,6 GHz. Úřad si od aukce slibuje především příchod čtvrtého operátora, který by rozhýbal trh a pomohl snížit ceny mobilních dat.

ČTÚ do příštího roku nabídne čtyři další pásma pro internet a TV

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám