Hlavní obsah

Populární Xperie Compact se vrátí, plánuje Sony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prémiové vlajkové lodi společnosti Sony v minulosti prosluly především tím, že se nabízely v klasické i zmenšené podobě. V době, kdy většina výrobců upřednostňuje větší telefony, tak lidé měli možnost zakoupit citelně kompaktnější přístroj. Právě Xperie Compact chce nyní japonský elektronický gigant vrátit do hry.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1 II

Článek

Telefony se rok od roku zvětšují, což je dáno především růstem velikosti displeje. Výrobci se to snaží kompenzovat tenčími rámečky okolo displeje, případně užší konstrukcí. Pravdou ale je, že opravdu malých chytrých telefonů je na trhu jako šafránu.

Místo toho, aby se výrobci snažili dělat telefony i s menším displejem, postupují přesně naopak. Když uvedou nějaký nový přístroj ve vrcholné třídě, zpravidla nabídnou jeho obdobu pouze s ještě větší obrazovkou, nikoliv s menší.

Právě proto byla před lety vychvalována až do nebes společnost Sony – recenzenty i samotnými uživateli. Ta místo většího displeje nabízela svoje Xperie také s menší obrazovkou. Takové telefony měly zpravidla stejný výkon a prakticky totožnou výbavu, v uplynulých letech ale na ně k nelibosti celé řady uživatelů japonský elektronický gigant zanevřel.

Foto: archív výrobce

Xperia L4

Letos se ukáže nový model

V letošním roce se to má ale změnit. Podle serveru Phone Arena bychom se měli už v letošním roce dočkat nového Compactu. Sice se neví, zda půjde o prémiový smartphone, ale zcela jistě by podle názvu měl být kompaktní. Na bližší informace si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

To nejlepší od Sony v současnosti představuje Xperia 1 II, která se v obchodech nabízí za 29 990 Kč. Vyšší cenovka je nicméně s ohledem na nabízenou výbavu ospravedlnitelná. Jak již samotný název napovídá, dvojka je následovníkem předloňské jedničky. Ta byla jako téměř jediný přístroj na trhu vybavena dotykovým panelem s rozlišením 4K. A právě takový displej nalezneme také u čerstvé novinky.

Sony Xperia 1 II má displej s úhlopříčkou 6,5 palce a rozlišením 3840 x 1644 obrazových bodů. Jde o obrazovku s technologií OLED, na té staví například i nejnovější iPhony. Ty však mají citelně nižší rozlišení.

Srdcem telefonu je špičkový Snapdragon 865. Dále je k dispozici 8 GB operační paměti a 256GB úložný prostor. Akumulátor nabízí solidní kapacitu 4000 mAh a přístroj podporuje i rychlé sítě 5G.

Co umí nejlepší fotomobil na světě v praxi

Testy

Pokročilé fotoaparáty

Na zadní straně jsou hned tři – kromě hlavního snímače je k dispozici ultraširokoúhlý objektiv a teleobjektiv. Výrobce přitom tvrdí, že všechny tři snímače by měly patřit k tomu nejlepšímu na trhu, neboť jim propůjčil technologie ze svých bezzrcadlových fotoaparátů.

Velmi povedená je i fotografická výbava. Hlavní fotoaparát nabízí světelnost f/1,7, staví na čipu s úhlopříčkou 1/1,7 palce. Světelnost je tedy horší než v případě předchůdce, nicméně výsledné momentky by díky většímu čipu měly být lepší. Rozlišení u všech fotoaparátů je 12 MPx. Vepředu je pak čtyřmegapixelová kamera.

Fotoaparáty novinky zaujmou například sekvenčním snímáním 20 snímků za sekundu či kontinuálním automatickým ostřením, které provádí nepřetržité výpočty sledovaného objektu. Samozřejmostí je podpora HDR či možnost natáčet videa ve 4K rozlišení při 60 snímcích za sekundu.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1 II

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám