Hlavní obsah

Co umí nejlepší fotomobil na světě v praxi

Novinky, Ondřej Husák

Do čela žebříčku nejlepších fotomobilů se vyhoupl před pár týdny chytrý telefon Mate 40 Pro. Co ale tato nová vlajková loď společnosti Huawei umí v praxi? Novinky.cz vyzkoušely, co vychvalované čtyři objektivy na zadní straně dovedou.

Foto: mif, Novinky

Snímek pořízený telefonem Huawei Mate 40 Pro.

Článek

Mate 40 Pro láká na vysoký výkon, zakřivený displej, vysokou odolnost a mnoho dalšího. Jde zkrátka o vlajkovou loď každým coulem, čemuž odpovídá i pořizovací cena 33 990 Kč. Ta je nastavena velmi ambiciózně i s ohledem na to, že přístroj se kvůli americkým sankcím nabízí s osekanou verzí Androidu.

Na druhou stranu všechny důležité aplikace, které by jinak kvůli omezením v systému chyběly, nahrazuje Huawei vlastními alternativami. A další tisíce programů je možné stáhnout prostřednictvím obchodu AppGallery.

Nejlepší fotomobil má Huawei, do prodeje jde s hendikepem

Mobil

Sebevědomou cenu si může testovaný model dovolit i díky své fotografické výbavě. Podle renomovaného serveru DxOMark, jenž se soustřeďuje na hodnocení kvalit fotoaparátů, jde totiž o vůbec nejlepší fotomobil na trhu.

Zmiňovaný server přisoudil vlajkové lodi od společnosti Huawei 136 bodů za kvalitu kamery, z první na druhou příčku tak byl po příchodu tohoto telefonu na trh sesazen dosavadní král Xiaomi Mi 10 Ultra (133 bodů).

Není bez zajímavosti, že třetí příčka patří opět společnosti Huawei – konkrétně modelu P40 Pro (132 bodů).

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Čtyři fotoaparáty na zadní straně

Huawei Mate 40 Pro má na zadní straně čtyři objektivy, jsou elegantně ukryty v černém kruhu, a to včetně blesku. Na vývoji fotografické soustavy se opět podílela známá firma Leica, která se proslavila především výrobou vlastních fotoaparátů.

Velkou pozornost budí především teleobjektiv, který se chlubí pětinásobným optickým zoomem a rozlišením 12 MPx. Ten totiž dovede v kombinaci s digitálním přiblížením focené předměty přiblížit až 50krát. Ohnisková vzdálenost u něj činí 12 mm a světelnost f3.4.

Nejvyšší možné přiblížení je ale nutné brát s rezervou. V praxi totiž samozřejmě narazíte na limity tohoto kompaktního přístroje, který se s teleobjektivy za desítky tisíc korun u digitálních zrcadlovek pochopitelně měřit nemůže.

Snímky jsou při 50násobném přiblížení neostré a rozpité, ale stále ještě dobře zřetelné. Teoreticky tedy může takto vysoké přiblížení posloužit klidně jako náhrada dalekohledu, když se při pěší túře chcete pokochat výhledem.

Navíc, pokud nezačne pracovat digitální část, jsou snímky krásně ostré a plné barev. Při pěti- až desetinásobném přiblížení jsou tedy snímky velmi povedené, jak je vidět i na ukázkových momentkách níže. Mimochodem při focení na větší vzdálenosti velmi pomáhá optická stabilizace OIS, kterou je teleobjektiv vybaven.

Foto: mif, Novinky

Širokoúhlý režim.

Foto: Ondřej Husák, Novinky

Snímek z hlavního fotoaparátu.

Foto: mif, Novinky

Pětinásobný zoom.

Foto: mif, Novinky

Desetinásobný zoom.

Foto: mif, Novinky

Padesátinásobný zoom.

Foto: mif, Novinky

Širokoúhlý režim.

Foto: Ondřej Husák, Novinky

Snímek z hlavního fotoaparátu.

Foto: mif, Novinky

Pětinásobný zoom.

Foto: mif, Novinky

Desetinásobný zoom.

Foto: mif, Novinky

Padesátinásobný zoom.

Zbylé tři objektivy

Optickou stabilizaci nabízí také hlavní 50megapixelová kamera, která staví na senzoru o velikosti 1/1,28 palce. Objektiv s ohniskem 23 mm nabízí mimochodem na poměry mobilních přístrojů velmi dobrou světelnost f1.9, což v praxi přijde vhod například při focení portrétů nebo ve špatných světelných podmínkách.

Třetím v pořadí je širokoúhlá kamera s rozlišením 20 MPx a světelností f1.8. Snímky z obou zmiňovaných fotoaparátů naleznete nejen výše v článku, ale také na konci v galerii. Obrázek o kvalitě fotoaparátů si tedy můžete udělat sami.

Pro úplnost dodejme, že čtvrtý objektiv na zadní straně není určen sám o sobě k focení, jde o pomocnou optiku pro laserové zaostřování (AF). Pro úplnost dodejme, že na čelní straně se nachází dvojitá optika, jde o kombinaci 13Mpx selfie kamery a 3D senzoru, který se stará o bezpečné odemykání zařízení prostřednictvím technologie na rozeznávání obličejů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám