Hlavní obsah

Operátoři už mohou využívat nové frekvence pro 5G

Operátoři v Česku již mohou používat vydražené frekvence z aukce kmitočtů z loňského roku, které nabízel Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Všechna rozhodnutí o přidělení frekvencí v kmitočtových pásmech 700 MHz a 3400–3600 MHz totiž již nabyla právní moci. Rozmachu mobilních sítí páté generace v Česku tak již nic nebrání.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Jsem ráda, že jsme se v této záležitosti, důležité pro český telekomunikační trh, posunuli do klíčové fáze výstavby,“ uvedla předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková.

Celkově se loni na podzim o volné frekvence pro mobilní sítě 5G ucházelo sedm účastníků, v aukci jich ale nakonec bylo úspěšných pouze pět. Z celkem čtyř hlavních bloků v kategorii A, která zahrnuje žádané pásmo 700 MHz, získal hned dva Vodafone, po jednom pak společnosti T-Mobile a O2.

Čtvrtý mobilní operátor nebude

Mobil

Právě toto pásmo bylo klíčové pro rozvoj mobilní sítě páté generace, zároveň by umožnilo vznik nového operátora v Česku. Nejvíce v aukci zaplatil T-Mobile (1,89 miliardy korun), následně pak Vodafone (1,568 miliardy korun) a O2 (1,342 miliardy korun).

Všichni tři zmiňovaní operátoři se úspěšně účastnili také aukce pásma 3400–3600 MHz, zde se ale podařilo získat volné bloky také společnostem CentroNet a Nordic Telecom. Naopak neúspěšnými účastníky aukce jsou společnosti Sev.en Innovations a PODA.

Bloky o velikosti 20 MHz v pásmu 3400–3600 MHz, o které se soutěžilo, jsou spojené se závazkem pronájmu kmitočtů pro podporu Průmyslu 4.0.

Jako první zavedla 5G loni Jižní Korea, řada zemí brojí proti Huawei

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

5G sítě otestuje pět českých měst

Mobilní technologie 5G budou přednostně testovat města Bílina, Karlovy Vary, Jeseník, Ústí nad Labem a Plzeň. V příštích dvou letech v nich operátoři zavedou...

Výběr článků

Načítám