Hlavní obsah

Aukci kmitočtů pro 5G internet napadli všichni čeští operátoři

Praha
Aktualizováno

Všichni tři tuzemští mobilní operátoři už oficiálně napadli podmínky aukce kmitočtů pro rychlé sítě 5G. Po O2, která podala stížnost k Evropské komisi v červenci, zažaloval Český telekomunikační úřad (ČTÚ) u Městského soudu v Praze Vodafone i T-Mobile.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle operátorů jsou podmínky soutěže diskriminační, a to zejména v oblasti národního roamingu, vadí jim také malý maximální příděl frekvencí v pásmu 3,4 až 3,6 GHz, který je nejnižší v Evropě a neumožňuje nabízet gigabitovou rychlost.

ČTÚ podmínky aukce třikrát předělával, námitky firem ale většinou nezohlednil. Na začátku srpna pak aukci vypsal, cílem je podle něj přivést čtvrtého operátora, který by rozhýbal trh a pomohl snížit ceny mobilních dat. Zájemci se mohou hlásit do konce září.

Stížnost na aukci 5G? Nebudeme se vyjadřovat, vzkazuje ČTÚ

Mobil

„Klíčové je pro nás především odstranění retroaktivity, zamezení možnosti spekulativního chování v průběhu aukce a zvýšení přídělů tak, abychom mohli budovat skutečnou gigabitovou společnost v souladu s vládní strategií a evropskými standardy,“ uvedla již dříve mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

O2 podle vyjádření nevidí důvod, proč by nárok na národní roaming na všech frekvencích stávajících operátorů měly získat subjekty, které se nebudou aukce účastnit. Podle návrhu podmínek by nárok na tzv. národní roaming měly mít subjekty, které získaly levné frekvence 3700 MHz v minulé aukci.

Podle mluvčího T-Mobilu Jiřího Janečka však podmínky aukce nejsou v souladu se zákonem a evropskými předpisy. "Primárně jde o dva hlavní rozpory s platnými pravidly. Za prvé s pravidly pro poskytování státní pomoci a za druhé s pravidly regulačního rámce EU pro elektronické komunikace (telekomunikace). Proto jsme se obrátili na soudy a brzy se obrátíme i na Evropskou komisi," řekl.

Vodafone, kterému dal soud nedávno za pravdu v jiném sporu s ČTÚ o frekvence pro sítě LTE, je přesvědčený, že úřad vyhlášením aukce postupuje protizákonně a překračuje své pravomoci. "Jsme přesvědčeni, že podmínky stávající 5G aukce, kterou ČTÚ vyhlásil 7. srpna, porušují právo EU i národní právo ještě závažnějším způsobem a v širší oblasti, než kterou řešil zmíněný rozsudek. To jsme několikrát vyjádřili v našich připomínkách, které ČTÚ opakovaně odmítnul a neakceptoval. Proto nám nezbývá než se domáhat respektování regulačních pravidel soudní cestou. První právní kroky jsme už učinili a podmínky aukce jsme rozporovali jak u ČTÚ, tak i žalobou u Městského soudu v Praze. Další kroky připravujeme," dodal mluvčí firmy Ondřej Luštinec.

Česko v aukci nabízí nejméně frekvencí v Evropě, varují operátoři

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám