Hlavní obsah

Nekupujte čínské telefony Xiaomi, vyzvala Litva občany

Vilnius

Litva v úterý vyzvala své občany, aby nekupovali mobilní telefony od čínské společnost Xiaomi. Podle litevského ministerstva obrany mají zařízení zabudovanou schopnost rozeznat a cenzurovat obsahy, které vadí Pekingu, uvedla agentura Reuters. Čínská firma se nicméně proti tvrzení litevského ministerstva ohradila.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Logo společnosti Xiaomi

Článek

„Naše doporučení je nekupovat si nové čínské mobilní telefony a zbavit se těch koupených, jak to je jen možné,” uvedl náměstek litevského ministra obrany Margiris Abukevicius.

Podle zjištění tamního kybernetického úřadu mají nová zařízení od firmy Xiaomi v sobě zabudovanou schopnost rozeznat a cenzurovat obsahy, které se nelíbí režimu v Pekingu. Jedná se například o věty „Svobodný Tibet” či „Dlouhý život nezávislému Tchaj-wanu” a zhruba dalších 400 slov a výrazů. V zařízeních, jež směřují na trh v Evropské unii, je tato schopnost deaktivovaná, podle litevského úřadu ji však je možné spustit na dálku.

Ve středu se však zástupci společnosti Xiaomi proti tvrzení Litevců ostře ohradili. Jejich přístroje prý žádnou komunikaci necenzurují a nijak neomezují ani neblokují žádný obsah v telefonech.

Žádnou komunikaci necenzurujeme, ohradilo se Xiaomi proti varování Litvy

Mobil

Vztahy mezi Litvou a Čínou jsou v posledních týdnech napjaté poté, co Tchaj-wan, který Peking považuje za vzbouřeneckou provincii, ohlásil změnu názvu svého zastoupení ve Vilniusu. To míní přejmenovat na Tchajwanské zastoupení. Jinde v Evropě používá název odkazující pouze na hlavní město Tchaj-pej. Čína následovně povolala svou velvyslankyni ve Vilniusu ke konzultacím do vlasti. Litvu vyzvala, aby učinila totéž se svým velvyslancem v Pekingu.

Evropská jednička

Podle společnosti Canalys se přitom podíl společnosti Xiaomi na trhu ve druhém čtvrtletí zařadil mezi 5 nejlepších na 65 trzích na celém světě. Číslem jedna je Xiaomi na 22 trzích, z toho na 10 z nich této pozice dosáhla společnost poprvé. Podle agentury Canalys se Skupina ve druhém čtvrtletí roku 2021 poprvé umístila na 1. místě v Evropě, s tržním podílem 28,5 %. V západní Evropě dosáhl tržní podíl chytrých telefonů Xiaomi 22,2 % a byl zařazen mezi tři nejlepší.

Společnost Xiaomi zvýšila tržby o rekordních 64 procent. Díky prodeji telefonů

Mobil

Ve střední a východní Evropě je Xiaomi již třetí po sobě jdoucí čtvrtletí na prvním místě, s tržním podílem 36,4 %. Šesté čtvrtletí za sebou se umístila ve Španělsku na prvním místě s tržním podílem 41,2 %. A poprvé se Skupina umístila také na prvním místě s tržním podílem 35,0 %, respektive 29,7 % v Itálii a ve Francii. Skupina se také udržela mezi třemi nejlepšími v Německu s tržním podílem 15,2 %.

Mobilní telefony Xiaomi si získaly velkou popularitu a rychlý růst také na rozvíjejících se trzích. Podle společnosti Canalys ve druhém čtvrtletí roku 2021 vzrostly dodávky chytrých telefonů Xiaomi v Latinské Americe meziročně o 324,4 % a zařadily se mezi tři nejlepší. Zároveň tržní podíl Xiaomi na Blízkém východě a v Africe vzrostl o 20,9 %, respektive o 8,5 %. Kromě toho Skupina podala vynikající výkon v jihovýchodní Asii. Xiaomi se v jihovýchodní Asii umístilo na prvním místě a podíl na trhu dosáhl 28,2 %.

Reklama

Související články

Evropskému trhu se smartphony kraluje Xiaomi

Na evropském trhu se smartphony se ve druhém čtvrtletí nejvíce dařilo čínské společnosti Xiaomi. Té totiž patří v prodejích chytrých telefonů absolutní...

Výběr článků

Načítám