Hlavní obsah

MPO vypsalo tendr pro pět měst, která budou testovat 5G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vybere pět měst, která chtějí testovat mobilní technologie 5G. Spolu s ministerstvem pro místní rozvoj vypsalo výběrové řízení, do kterého se mohou města hlásit. Přihlášky mohou posílat do 22. listopadu, úspěšné uchazeče ministerstvo oznámí 12. prosince. Uvedlo to MPO v tiskové zprávě.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Vybereme pět měst, která se díky soutěži dříve stanou chytrá – s pomocí 5G sítí. Pomůže jim s tím spolupráce státu a soukromého sektoru. V soutěžních návrzích nám mohou samosprávy posílat nová řešení v oblasti autonomní mobility, bezpečnosti občanů či třeba elektronického zdravotnictví,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

EU varovala před riziky spojenými se sítěmi 5G

Mobil

Soutěžní návrh může podat obec, město, městys, statutární město, městský obvod nebo městská část na území ČR. Může zahrnovat i spolupráci více měst, zapojit se mohou i další organizace a instituce, se kterými bude město spolupracovat. Také může zahrnovat více záměrů testování v různých oblastech.

Vítězové získají podporu na posílení pracovního týmu po dobu testování. Další podpora bude směřovat na aktivity, které souvisejí s komunikací s veřejností či se zapojením do spolupráce při vývoji a testování. Rádiové kmitočty, které jsou nezbytné pro experimentální účely, budou poskytnuty za nižší poplatek.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nedávno oznámil plán posunout zahájení aukce kmitočtů pro sítě 5G z letošního podzimu na leden příštího roku. Úspěšní držitelé by měli frekvence získat v polovině roku 2020.

Reklama

Související články

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Čínská společnost Huawei zahájila výzkum v oblasti šesté generace bezdrátových systémů (6G), které mají být nástupcem mobilních sítí páté generace (5G)....

Výběr článků

Načítám