Hlavní obsah

Jde to i bez USA. Huawei vyrábí stanice pro 5G bez amerických součástek

Hongkong

Čínská společnost Huawei Technologies začala vyrábět základnové stanice pro mobilní sítě páté generace (5G) bez amerických součástek. Oznámila to podle agentury Reuters firma, která nyní čelí obchodním restrikcím ze strany Spojených států. Předpověděla rovněž, že v příštím roce celkovou produkci základnových stanic pro 5G více než zdvojnásobí, protože tuto technologii zavádí čím dál více zemí.

Foto: Jason Lee, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Zakladatel a ředitel podniku Žen Čeng-fej uvedl, že příští měsíc Huawei spustí hromadnou produkci základnových stanic pro 5G bez amerických komponentů, jejíž počáteční objem bude 5000 kusů měsíčně. „V srpnu a září jsme to testovali a od října zahájíme hromadnou výrobu,“ prohlásil.

Huawei předpokládá, že v příštím roce vyrobí celkem 1,5 milionu základnových stanic pro 5G ve srovnání s předpokládanou letošní produkcí 600 000 kusů. Tyto údaje zahrnují základnové stanice s americkými součástkami i bez nich.

Americké sankce drtí Huawei, zvažuje prodej 5G technologií na Západ

Mobil

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu vyloučily z budování mobilních sítí nové generace a stejný postup vyžadují i od svých spojenců. V polovině května pak Washington zařadil Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty.

Huawei obvinění ze špionáže odmítá a podniká kroky k minimalizaci negativních dopadů amerických opatření. Žen uvedl, že firma by ráda nadále používala americké součástky, pokud by to bylo možné. Prohlásil, že Huawei má ke svým dlouhodobým americkým dodavatelům „citové“ vztahy.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval již dříve český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám