Hlavní obsah

Australané chtějí omezit vliv Číny. Telstra koupí tichomořského operátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Největší australská telekomunikační společnost Telstra koupí tichomořského operátora Digicel Pacific. Transakci za 1,6 miliardy dolarů (35,3 miliardy Kč) z valné části uhradí australská vláda. Akvizice, kterou ještě musejí schválit různé vládní a regulační úřady, se pokládá za strategické omezení vlivu Číny v regionu, uvedla agentura Reuters. Dokončení akvizice má trvat zhruba šest měsíců, uvedly v pondělí firmy.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Australská vláda do transakce vloží 1,33 miliardy dolarů a telekomunikační gigant zbytek. Čína v regionu posiluje svůj vliv, trh a média už několik měsíců spekulují o budoucnosti společnosti Digicel. Telstra uvedla, že ji australská vláda oslovila s tím, že jí bude v odkoupení podniku asistovat. Pokud by tichomořského operátora koupila nějaká čínská firma, umocnilo by to obavy Canberry z rostoucího vlivu Pekingu v regionu, uvedl Reuters.

Digicel je největším telekomunikačním operátorem v Tichomoří, firmu založil irský miliardář Denis O'Brien. Digicel působí v Papui-Nové Guineji, na Fidži, Samoi, Vanuatu a na Tahiti. Nejlukrativnější podnikání má v Papui-Nové Guineji. Úhrnem v regionu zaměstnává kolem 1700 lidí.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

„Společnost Digicel je hlavním hráčem v Tichomoří a Austrálie ji považuje za strategický podnik,” řekl analytik Jonathan Pryke z výzkumné společnosti Lowy Institute.

V souvislosti se stupňujícím se napětím ve vztazích s Čínou Austrálie posiluje svou přítomnost v Tichomoří. Do této strategie spadá rovněž akvizice Digicelu, uvedl mluvčí australského ministerstva zahraničních věcí a obchodu.

Zákaz produktů od Huawei pro 5G

Canberra už dříve vyčlenila 1,5 miliardy dolarů na investice do infrastrukturních projektů v regionu. Spolu se Spojenými státy, Indií a Japonskem utvořila Austrálie koalici Quad, které se mimo jiné zabývá také infrastrukturou. S Washingtonem a Londýnem Canberra uzavřela bezpečnostní pakt Aukus.

V roce 2018 Austrálie z velké části financovala kabel v Korálovém moři o délce 4700 kilometrů, aby zabránila tomu, že jej položí čínská telekomunikační společnost Huawei Technologies. Nyní také pomáhá financovat podmořský optický kabel pro Palau.

Vliv, který má Čína nad telekomunikačními sítěmi, dlouhodobě znepokojuje Washington a jeho spojence. To vedlo mnoho zemí k zákazu dodávek telefonních linek a mobilních sítí páté generace (5G) od Huawei a dalších čínských společností.

Operátoři chtějí pokrýt většinu populace sítěmi 5G do konce roku 2025

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám