Hlavní obsah

Apple odhalil čtyři nové iPhony. A to není všechno

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino
Aktualizováno

V úterý večer se konala v americkém Cupertinu velká podzimní tiskovka společnosti Apple. Po zářijové akci, na které byly k vidění tablety iPad a chytré hodinky Watch, si americký počítačový gigant připravil další novinky pro předvánoční trh – čtyři nové iPhony a chytrý reproduktor HomePod Mini. Novinky.cz sledovaly akci v on-line reportáži.

Apple odhalil čtyři nové iPhony a chytrý reproduktor HomePodVideo: apple.com

 
Článek

20:08 – Tisková konference skončila.

20:05 – Nový iPhone 12 Pro využívá k vylepšení také systém LiDAR, který se přitom jinak používá pro práci s rozšířenou realitou. Vhod přijde například při pořizování nočních snímků, jak na akci zástupci Applu demonstrovali.

20:00 – Na své si přijdou u nových iPhonů také tvůrci videa, jablečné telefony totiž nově pořizují HDR videa standardu Dolby Vision HDR. Jsou tedy schopné zaznamenat i dynamicky velmi náročné scény s hromadou detailů. Zmiňovaným standardem se přitom v současnosti nechlubí ani některé profesionální kamery.

19:58 – Kromě luxusnějšího zevnějšku má být hlavní předností verze Pro fotoaparát. Klasický iPhone 12 má symbolicky 12megapixelovou širokoúhlou kameru a 12megapixelovou ultraširokoúhlou kameru. U verze Pro tuto sestavu doplní ještě teleobjektiv, který se hodí nejen na focení vzdálenějších objektů, ale například i pro portréty. Aby se to nepletlo, nabízí opět rozlišení 12 megapixelů.

19:54 – Nové iPhony 12 Pro nabídnou i nové vychytávky jako jejich levnější ekvivalenty, například magnetickou technologii MagSafe či podporu mobilních sítí páté generace.

19:50 – Také iPhone 12 Pro se bude nabízet ve dvou různých velikostech, s úhlopříčkami 6,1” a 6,7”, v podstatě tak Apple na dnešní akci odhalil čtyři různé telefony, což se ještě nikdy v historii nestalo.

19:48 – U prémiového iPhonu, který má slůvko Pro v názvu, můžeme počítat se stejným designem jako u zbylých dvou dvanáctek, tedy s hranatou konstrukcí, která až nápadně připomíná iPhone 5. Výrobce však bude lákat na luxusnější výrobní materiály, což dává najevo již barevným provedením – verze Pro bude dostupná ve stříbrné, zlaté, černé a modré barvě.

19:47 – Menší a větší dvanáctky doplní v prodeji také nový iPhone 12 Pro! Jde tedy již o třetí odhalený jablečný telefon této tiskovky. 

Malý iPhone 12 a iPhone 12 Pro

19:46 – Kromě změny rozměrů by verze mini měla nabídnout stejnou výbavu, tedy 5G, čip Apple A14 Bionic, stejný fotoaparát a MagSafe.

19:45 – Nový iPhone 12 se bude nabízet ve dvou verzích, vedle klasické dvanáctky se na pultech obchodů objeví ještě iPhone 12 mini.

19:39 – Novou vychytávkou u dvanáctek je funkce MagSafe, díky tomu bude možné na zadní stranu přidělat různorodé příslušenství. Využít to můžeme například při přidělávání telefonu do auta – nebudou potřeba žádné speciální nástavce, ke stojánku se telefon připne jednoduše magnetem. Například na zadní stranu půjde přidělat speciální kapsička, která bude fungovat jako peněženka pro bankovky či platební karty.

Foto: Apple Inc, Reuters

Lákadlem verze iPhone 12 Pro má být objektiv navíc na zadní straně.

19:34 – Nárůst výkonu považujeme u další generace iPhonů prakticky již za samozřejmost. Zástupci amerického počítačového gigantu se nicméně pochlubili tím, že pracovní tempo je tak svižné, že na jablečných telefonech poběží například i League of Legends, což je populární videohra designovaná primárně pro klasické počítače. Tím dal Apple jasně najevo, jak dramaticky výkon narostl.

19:30 – Nový iPhone 12 využívá Super Retina XDR displej, který zakrývá prakticky celou čelní stranu – rámečky okolo dotykové plochy jsou opravdu velmi tenké. Zajímavostí je, že obrazovka je chráněna speciálním sklem s keramickou vložkou. Díky tomu by měl být daleko odolnější proti poškození, tuto technologii zatím žádný jiný přístroj nenabízí.

19:28 – Díky využití hranatější konstrukce je ve skutečnosti iPhone 12 o 11 % tenčí, o 15 % menší, a dokonce i o 16 % lehčí než předchozí generace. Na výběr bude pět barev – černá, bílá, červená, zelená a modrá.

Nový iPhone 12

19:25 – Design nového telefonu je velkým překvapením. Apple se s ním v podstatě vrací do éry iPhonu 5, kde prim hrály ostré hrany kovového rámu místo zaoblených rohů.

19:20 – Prvním odhaleným jablečným telefonem je iPhone 12! 

Foto: repro Apple

Nový iPhone 12

19:19 – Na tiskovce Applu vystoupil šéf amerického operátora Verizon Hans Vestberg. Ten slibuje v USA ještě vyšší přenosové rychlosti. „Jsme připraveni na rychlost stahování až 4000 Mb/s a odesílání až 200 Mb/s,“ konstatoval Vestberg.

19:16 – Hlavní výhoda 5G spočívá především ve vyšších přenosových rychlostech, ty jsou ve srovnání s aktuálně dostupnou sítí 4G až desetinásobné. Například O2 nabízí již nyní v Česku sítě páté generace, přičemž reálně se rychlost stahování dat pohybuje okolo 600 Mb/s a rychlost odesílání okolo 100 Mb/s.

Nové iPhony dostanou 5G konektivitu

19:15 – I když ještě nebylo odhaleno žádné nové zařízení, Tim Cook prozradil hlavní přednost letošních novinek. „Přivítejte 5G. Sítě páté generace se stávají u iPhonů realitou,“ prohlásil Cook.

19:14 – Na řadě jsou nové iPhony!

Foto: Brooks Kraft/apple, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

19:12 – U verze Mini přibyly některé zajímavé vychytávky. Například funkce zvaná Intercom. Pokud budete mít po domě nebo bytě skutečně více chytrých reproduktorů, budete skrz ně moci komunikovat s dalšími členy domácnosti.

19:11 – Hlavní funkčnost nicméně zůstala zachována. HomePod je relativně sofistikované zařízení – dokáže obsluhovat chytrou domácnost na základě hlasových povelů, které mu uživatel zadá.

Pro majitele zařízení s logem nakousnutého jablka to není zas tak velká inovace, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jde totiž o osobní asistentku Siri, kterou americký počítačový gigant v podstatě uzavřel do speciálního reproduktoru.

Díky tomu bude Siri schopná se snáze napojit na systémy pro chytré domácnosti a na dálku řídit například termostaty, různá zabezpečovací zařízení, přehrávat hudbu apod.

Foto: repro Apple

Apple HomePod Mini

19:06 – Na kompaktní rozměry se americký počítačový gigant nezaměřil náhodou. Věří, že si nyní lidé koupí těchto chytrých reproduktorů domů více – v některých místnostech mohou mít dokonce dva reproduktory najednou, které díky tomu budou hrát stereo.

Chytrý reproduktor HomePod Mini

19:05 – Novinka se jmenuje HomePod Mini. Na první pohled má zaujmout kompaktními rozměry, válcovitý tvar nahradil kulatý design.

19:03 – Jako první se budeme bavit o chytrém reproduktoru HomePod.

19:02 – Úvodního slova se již tradičně ujal šéf Applu Tim Cook. „Setkali jsme se tu před měsícem, abychom vám ukázali nové iPady a Apple Watch. A dnes jsme tu znovu, protože máme pro vás spoustu dalších zajímavých novinek,“ prohlásil Cook.

19:00 – Jak již u Applu bývá zvykem, na minutu přesně úderem 19. hodiny odstartovala slavnostní akce. Dle očekávání by se měly ukázat v průběhu večera nové iPhony s pořadovým číslem 12.

Foto: repro Apple

Pozvánka na tiskovku společnosti Apple

Levný iPhone se už ukázal

Není to přitom letos poprvé, co jsme se dočkali nových telefonů s logem nakousnutého jablka. Už v dubnu se totiž ukázal nejlevnější model iPhone SE (2020), který je k mání ve třech barevných provedeních. V černé, červené a bílé barvě je možné zakoupit kromě základní 64GB varianty za 12 990 Kč také modely se 128 a 256GB úložným prostorem. Ty vyjdou na 14 490 a 17 590 Kč.

Tak nízkou cenu může Apple nabídnout, protože do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá novinka jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 11 Pro, tedy konkrétně Apple A13 Bionic.

Apple odstartoval před 13 lety mánii. Začal prodávat první iPhone

Mobil

Chytrý telefon Apple iPhone SEVideo: archív výrobce

Ústupky se ale najdou také. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak novinka pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Na druhou stranu díky tomu se na čelní stranu vešla čtečka otisků prstů Touch ID, kterou jedenáctky nemají.

Potěší i rychlé 18W nabíjení, díky kterému se telefon dobije na 50 % za pouhých 30 minut.

Konstrukce je složena z hliníku a odolného skla, výrobce láká i na voděodolnost. Pod hladinou je iPhone SE možné používat po dobu 30 minut až v hloubce jednoho metru. Proti dražším jedenáctkám si pohoršily fotoaparáty, na přední i zadní straně je totiž po jednom objektivu.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2020)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám