Hlavní obsah

Za předplatné jsou hry i tiskárny. Vyplatí se to?

Netflix, Apple TV+ či HBO Go. Streamovací služby, které nabízejí filmy a seriály za pravidelný měsíční poplatek, se v posledních letech těší stále rostoucí popularitě. Je to ale jen špička ledovce, postupně nás totiž na předplatné učí i další společnosti. A někdy se to může i vyplatit.

Foto: archiv tvůrců

Služba GeForce Now je dostupná na celé řadě zařízení.

Článek

Krásnou ukázkou mohou být hry. Místo toho abyste potřebovali pro moderní tituly ve 4k rozlišení ten nejvýkonnější počítač na trhu, vystačíte si prakticky s jakýmkoliv strojem – klidně i několik let starým notebookem, který na hry nebyl vůbec určen.

Laptop totiž v tomto případě slouží v podstatě jen pro zprostředkování přenosu obrazu z výkonných serverů přímo na vaši obrazovku. Přesně tak funguje služba GeForce Now od společnosti Nvidia, kterou jsme měli možnost vyzkoušet.

Stadia promění mobily v herní konzole. Zadarmo je i na počítačích

Hry a herní systémy

Jediným limitem je rychlost internetu, GeForce Now vyžaduje rychlost minimálně 15 Mb/s v rozlišení 720p při 60 FPS a 25 Mb/s v rozlišení 1080p při 60 FPS. Je nicméně jasné, že čím vyšší rychlost, tím lépe. My jsme na přípojce s rychlostí 50 Mb/s fungovali bez jakýchkoliv problémů ve full HD rozlišení.

Zatímco za PlayStation 5 či Xbox Series X zaplatíte více než deset tisíc korun, za solidní herní počítač dokonce klidně i několik desítek tisíc korun, GeForce Now vyjde na 269 Kč měsíčně. Ještě levnější je roční plán, stojí 2690 Kč. A podobné ceny nabízí i konkurence.

Šikovné programy

Předplatné se stalo samozřejmostí také u softwaru, touto cestou se nabízejí antivirové programy, grafické editory pro úpravu fotografií, ale také střihačské aplikace sloužící k editaci videa. Výjimku nepředstavují ani kancelářské balíky.

Příkladem budiž ten nejpopulárnější – Microsoft 365, který byl dříve známý pod názvem Office 365. V rámci předplatného získáte nejen úplně všechny kancelářské aplikace od amerického softwarového gigantu, ale také cloudové úložiště až pro 1 TB dat, což odpovídá zhruba 500 000 fotek, které můžete mít snadno uložené na internetu.

Nejvýhodnější je aktuálně verze pro šest osob, která vychází na 2699 Kč/rok, případně na 269 Kč/měsíc. Verze pro jednotlivce stojí 1899 Kč/rok, respektive 189 Kč/měsíc.

Foto: archiv tvůrců

Microsoft 365

Inkoust nikdy nedojde

Společnost HP se nedávno stala vůbec první společností, která se rozhodla nabízet za předplatné také inkoust a tonery do tiskáren. Služba HP Instant Ink je v praxi velmi užitečná, můžete s ní výrazně ušetřit – a hlavně se nemusíte o nic starat.

Celý koncept funguje v praxi velmi jednoduše – v podstatě totiž neplatíte za došlé kazety, ale za vytištěné stránky. Předem si totiž zvolíte, kolik stránek chcete tisknout, a od toho se odvíjí, kolik za měsíc zaplatíte.

Foto: archív výrobce

Služba je dostupná pouze pro vybrané tiskárny od HP.

Sympatické rovněž je, že v rámci předplatného se k ničemu nezavazujete, plán můžete tedy kdykoliv změnit nebo zrušit. To se hodí například během letních prázdnin, kdy školáci nepotřebují tolik tisknout. Jednoduše vyberete levnější plán a při startu nového školního roku jej podle vlastních potřeb opět navýšíte.

Vzhledem k tomu, že v rámci předplatného získáte nejen inkoust či toner, ale také doručení až domů a recyklaci starých kazet, jsou ceny předplatného poměrně levné. Nejlevnější plán vychází při tisku 15 stran měsíčně na 29 korun.

Podle informací společnosti HP je aktuálně nejoblíbenější tisk 100 stran měsíčně, který vyjde na 159 Kč. Celkem je možné vybírat z pěti různých plánů, přičemž ten nejvyšší stojí 769 Kč a zahrnuje 700 stran měsíčně.

Foto: archív výrobce

Inkoustové plány

Foto: archív výrobce

Tonerové plány

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám