Hlavní obsah

Špičkové mobily si brousí zuby na nové iPhony

Novinky, mif

Společnost Apple byla ještě předloni největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Z pomyslného trůnu ji ale sesadil Samsung, a to především díky výrazně širší nabídce. Vrátit amerického počítačového giganta na vrchol by měly dva nové iPhony. I konkurence ale nabízí špičkové přístroje.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

 
Článek

Apple iPhone 5S jako první na světě nabídne v mobilním telefonu čip se 64bitovou architekturou. Tu zatím nabízely pouze stolní počítače, notebooky a některé tablety.

Vylepšením prošel i vestavěný fotoaparát. Apple zachoval rozlišení osm megapixelů, ale senzor je o 15 % větší a světelnost objektivu dosahuje hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách.

Také blesk je nový, dokáže automaticky měnit v jemných odstínech svou barvu, aby dosáhl co nejrealističtější scény. Video dokáže snímat až 120 snímků za vteřinu.

Apple iPhone 5C je skutečně levnější, ale rozhodně není levný.
Neil Mawston, ředitel výzkumné společnosti Strategy Analytics

Základní model 5C nabízí nižší cenu než předchůdci, plastovou konstrukci a k dispozici je v několika různých barevných provedeních. I přes nižší cenu se přitom novinka nemusí stydět za svou hardwarovou výbavu, která víceméně odpovídá dosavadní vlajkové lodi s pořadovým číslem pět.

Levný iPhone 5CVideo: Apple

Pro řadu analytiků je ale iPhone 5C velkým zklamáním, protože očekávali, že jeho cena bude ještě nižší. „Apple iPhone 5C je skutečně levnější, ale rozhodně není levný,“ prohlásil Neil Mawston, ředitel výzkumné společnosti Strategy Analytics. A podle něj není vhodně nastavená ani cena vlajkového modelu 5S. „Je zase dražší než loni,“ konstatoval.

V sousedním Německu se Model 5C nabízí od 599 eur (15 000 Kč) a verze 5S od 699 eur (18 000 Kč). Řada zahraničních zdrojů přitom ještě před odhalením přístrojů uváděla, že model iPhone 5C bude ještě výrazně levnější – počítalo se s cenou 399 eur (10 000 Kč). I tak je ale plastová novinka nejlevnějším novým iPhonem, který kdy Apple uvedl na trh.

Foto: ČTK/AP

Někteří jedince novinky nadchly tak, že si kupovali i několik přístrojů najednou.

Prodeje nových iPhonů v Česku by měly být zahájeny v průběhu listopadu. Někteří tuzemští obchodníci však obě novinky již nabízejí v rámci předprodeje. Ceny startují na hranici 14 000 korun. [celá zpráva]

Samsung Galaxy S4 mini: malý, ale šikovný

Galaxy S4 mini je o něco pomalejší než plnohodnotná čtyřka. Ta disponuje 2 GB operační paměti a čtyřjádrovým procesorem s frekvencí 1,9 GHz (na vybraných trzích je k dispozici též varianta s osmijádrovým procesorem taktovaným na 1,6 GHz). Pětipalcový displej má rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů).

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S4 mini

Menší bratříček má dvoujádrový procesor taktovaný na 1,7 GHz, 1,5 GB operační paměti a 4,3palcový displej s rozlišením 540 x 960 bodů. Díky drobnějším rozměrům má verze mini i příjemnější hmotnost, konkrétně 107 g místo 130 g u velké čtyřky.

Zachována je řada softwarových vychytávek. Řeč je například o technologii S Translator, která umožňuje v reálném čase překládat mluvený i psaný text. S Health zase dokáže díky několika zabudovaným čidlům v telefonu monitorovat zdravotní kondici majitele.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: nižší výkon proti plnohodnotné čtyřce
  • Cena: 8500 Kč

Sony Xperia Z Ultra: extrémní odolnost

Xperia Z Ultra je vybavena displejem s úhlopříčkou 6,4 palce. Dotykový panel má rozlišení Full HD, tedy 1080 x 1920 obrazových bodů. Monitor je vybaven technologií Triluminos, díky které by zobrazované barvy měly působit věrohodnějším dojmem. Obdobný systém používá Sony také u svých televizorů.

Foto: Sony

Xperia Z Ultra

O rychlý chod phabletu se pak starají čipset Snapdragon 800 s 2,2GHz procesorem Krait 400, grafickým jádrem Adreno 330 a 2 GB operační paměti. I přes výkonné součástky si novinka přitom zachovává kompaktní rozměry, konkrétně tloušťka je pouhých 6,5 mm, což je dokonce méně než v případě nejnovějšího iPhonu 5.

Větší je telefon kvůli prostornému displeji samozřejmě do šířky i výšky (92,2 x 179,4 mm). Xperia Z Ultra splňuje specifikace krytí IP55 a IP58. To znamená, že phabletu nevadí při práci prašné prostředí ani voda. Ponořený může být až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut.

  • Klady: odolná konstrukce
  • Zápory: některým uživatelům mohou vadit větší rozměry
  • Cena: 17 000 Kč

Evolve FX520: láká nízkou cenou

Evolve FX520 kromě velkého pětipalcového displeje láká také cenovkou, která se na tuzemském trhu pohybuje mezi čtyřmi a pěti tisíci korun.

Foto: Evolve

Evolve FX520

Výbava přístroje sice nepatří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné na trhu sehnat, s ohledem na cenu je ale velice slušná. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor ARM Cortex-A9 taktovaný na 1 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti.

Pětka je evidentně pro Evolve osudové číslo. Kromě pětipalcového displeje s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů a pětitisícové ceny totiž model FX520 nabídne také vestavěný fotoaparát s rozlišením pět megapixelů. Samozřejmostí pak jsou bezdrátové technologie wi-fi i bluetooth či podpora dvou SIM karet.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: plasty působí laciným dojmem
  • Cena: 4500 Kč

Nokia Lumia 925: pod taktovkou Windows

Srdcem chytrého telefonu Lumia 925 je dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz. K dispozici je 1 GB operační paměti a 4,5palcový displej s rozlišením 1280 x 768 pixelů. Vše ovládá operační systém Windows Phone.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 925

Vestavěný fotoaparát disponuje rozlišením 8,7 Mpx a k dispozici u něj je několik pokročilých funkcí. Například pro co nejlepší výsledky při zachycování objektu v pohybu je přístroj schopen pořídit v jeden okamžik sérii deseti momentek. Uživatel si pak jednoduše vybere tu nejostřejší.

Fotoaparát je vybaven systémem PureView, který využívá technologii plovoucí čočky. Díky tomu je schopný pojmout bez použití blesku až pětkrát více světla než ostatní chytré telefony. Novinka by tak měla nad konkurencí vynikat při focení v šeru i ve tmě.

  • Klady: kvalita fotoaparátu
  • Zápory: Windows Phone zatím nenabízí tolik aplikací jako konkurence
  • Cena: 10 500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám