Hlavní obsah

Levné neznamená špatné. Co umí smartphony s atraktivní cenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejoblíbenějších dárků bude i letos chytrý telefon. Přestože se výrobci zpravidla chlubí těmi nejvýkonnějšími modely, jejichž cenovka není příliš lidová, na pultech obchodů nalezneme také celou řadu cenově atraktivních modelů.

Chytrý telefon Apple iPhone SEVideo: archív výrobce

 
Článek

Ceny nejlepších smartphonů na trhu se v minulých letech šplhaly i nad 50 000 Kč. I když se letos snažili jednotliví výrobci držet ceny více na uzdě, utratit 30 či 40 tisíc za prémiový telefon není vůbec žádný problém.

Přednosti takových přístrojů jsou nepopiratelné – zpravidla mají nejvyšší možný výkon, nejpokročilejší fotoaparáty a brilantní displeje, které v některých případech složíte do kapsy podobně jako list papíru.

Solidní výkon

Velmi solidní dávku výkonu ale nabízí v dnešní době i přístroje s cenovkou okolo 10 000 Kč. V některých případech dokonce svým pracovním tempem předčí i vlajkové lodi výrobců, které představovaly vrchol nabídky ještě před třemi lety.

Výkon zkrátka postupuje v případě mobilních zařízení mílovými kroky kupředu, a tak pro celou řadu uživatelů mohou přístroje s atraktivnější cenovkou představovat zajímavou volbu. I u levnějších modelů totiž výrobci stále častěji myslí na odolnou konstrukci či lepší fotoaparáty, byť pochopitelně nejdražší modely jsou na tom v praxi ještě lépe. Kvalita jejich čipů se již velmi přibližuje klasickým kompaktům.

Apple si pospíší, nový iPhone ukáže prý už na jaře

Mobil

I levnější telefony dnes mají na zadní straně zpravidla hned několik objektivů. Jiný se totiž hodí na focení architektury, makro snímků či přibližování vzdálených objektů bez ztráty kvality. Rozdíly mezi jednotlivými fotoaparáty jsou propastné, proto je vhodné kromě parametrů sledovat také testy a recenze.

Stejně jako počítače i mobily mají vlastní operační systémy, které dovolují instalovat nejrůznější aplikace. Mezi levnými přístroji drtivě vítězí operační systém Android. Konkurenční platforma iOS je výsadou až dražších chytrých telefonů, za méně než 10 000 Kč se dají koupit pouze výběhové či bazarové modely s iOS.

5G je budoucnost

Při výběru nového telefonu je vhodné volit především přístroje, které mají 5G konektivitu. Tuzemští operátoři se netají tím, že chtějí v Česku v letošním roce i nadcházejících letech masivně rozšiřovat 5G sítě. Například Vodafone má mobilními sítěmi páté generace pokrytou už polovinu populace.

Kvůli rozšiřování 5G dokonce již v Česku není dostupná drtivá většina 3G vysílačů. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps.

Je tedy jasné, že budoucnost představují telefony s podporou 5G. Výrobci se jejich cenu snaží přitom neustále snižovat. Zkraje loňského roku totiž bylo 5G výsadou jen prémiových smartphonů, nyní se však se sítěmi páté generace setkáváme také u levnějších modelů s cenovkou okolo pěti tisíc korun. Pokud neplánujete kupovat za rok či dva nový přístroj, rozhodně se vyplatí volit přístroje s podporou 5G.

Xiaomi 11 Lite 5G NE: líbivý vzhled

Xiaomi 11 Lite 5G NE zaujme na první pohled svým líbivým vzhledem. Zaoblené rohy společně s velmi tenkou konstrukcí totiž mohou krásně vyniknout nejen v černém provedení, ale také v růžové, bílé či zelené barvě.

AMOLED displej nabízí úhlopříčku 6,55 palce a rozlišení Full HD+, chlubí se také rychlejší obnovovací frekvencí 90 Hz. Většina uživatelů by při pohledu na displej patrně hádala, že jde o výrazně dražší přístroj.

Foto: archív výrobce

Xiaomi 11 Lite 5G NE

Pracovní tempo udává 8jádrový procesor Snapdragon 778G, u nějž nejvýkonnější jádro pracuje na frekvenci 2,4 GHz. Další tři výkonná jádra na 2,2 GHz a zbývající čtyři úsporná na 1,9 GHz. Procesoru sekunduje 6 GB operační paměti a pro systém a data je k dispozici 128 GB interní paměti. V prodeji je ale také 256GB varianta.

Snímky z hlavního 64Mpx fotoaparátu (f/1.8) nejsou vůbec špatné, dále je k dispozici na zadní straně 8Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát (119°, f/2.4) a 5Mpx makro objektiv. Přední selfie kamera má rozlišení 20 Mpx. Baterie s kapacitou 4250 mAh podporuje rychlé 33W nabíjení.

  • Klady: líbivý vzhled, barevné podání displeje
  • Zápory: spíše průměrná výdrž baterie
  • Cena: 7990 Kč

Apple iPhone SE: levný jablečný smartphone

Chytrým telefonům iPhone od společnosti Apple je často vyčítáno, že jsou příliš drahé. I proto americký počítačový gigant nabízí odlehčené modely, jako je iPhone SE v druhé generaci. Ten představuje levnou vstupenku do světa platformy iOS.

Podle Zboží.cz ceny startují už pod hranicí deseti tisíc korun. Tak nízkou cenu může Apple nabídnout, protože do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá tento model jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 11 Pro, tedy konkrétně Apple A13 Bionic.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2020)

Ústupky se ale najdou také. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak novinka pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Na druhou stranu díky tomu se na čelní stranu vešla čtečka otisků prstů Touch ID, kterou jedenáctky nemají. Marně byste také u iPhonu SE hledali 5G konektivitu.

Konstrukce je složena z hliníku a odolného skla, výrobce láká i na voděodolnost. Pod hladinou je iPhone SE možné používat po dobu 30 minut až v hloubce jednoho metru. Proti dražším jedenáctkám – a pochopitelně i novějším generacím iPhonů – si pohoršily fotoaparáty, na přední i zadní straně je totiž po jednom objektivu.

  • Klady: levná vstupenka do světa iOS
  • Zápory: zkraje příštího roku se očekává nový model
  • Cena: 9990 Kč

Realme GT Master Edition: potěší hráče

Obrazovka modelu GT Master Edition nabízí úhlopříčku 6,4 palce a rozlišení 2400 x 1080 obrazových bodů, obnovovací frekvence je 120 Hz, což je pro hry ideální. Přímo v displeji je integrována čtečka otisků prstů. Novinka se bude nabízet v kombinaci 6 GB + 128 GB a 8 GB + 256 GB.

Přístroj je ve srovnání s vrcholnými modely trochu pomalejší, v rámci dané cenové kategorie ale představuje čip Snapdragon 778G to nejlepší, co je možné zakoupit. V praxi tak telefon nabízí dostatek výkonu pro plynulý chod aplikací a moderních her.

Foto: archív výrobce

Realme GT Master Edition

Vepředu je umístěna 32MPx selfie kamera, vzadu je pak trojitý fotoaparát v kombinaci 64 Mpx (f/1,8) + 8 Mpx (f/2,3) + 2 Mpx (f/2,4). Telefon podporuje 5G a láká na rychlé 65W dobíjení, baterie má kapacitu 4300 mAh. Vše pracuje pod operačním systémem Android 11.

Tento model sází především na designový háv, za kterým stojí známý japonský průmyslový designér Naoto Fukasawa. I díky němu telefon získal prestižní ocenění iF Design Award. Záda telefonu nejsou hladká, jak bývá zvykem, ale svým designem připomínají kufr.

  • Klady: rychlé nabíjení, neokoukaný vzhled
  • Zápory: přístroj nenabízí bezdrátové nabíjení
  • Cena: 7490 Kč

Nokia X10: čistý Android

Nokia X10 tak trochu mate svým tělem. Při pohledu na technické parametry by si totiž většina uživatelů patrně řekla, že hardwarová výbava je spíše podprůměrná. Přece jen procesor Snapdragon 480 nalezneme také u levnějších modelů.

Nokia nicméně stejně jako v případě svých ostatních modelů vsadila na perfektně optimalizovaný systém Android. Jde v podstatě o jeho čistou podobu bez zbytečných grafických výstřelků. Díky tomu telefon reaguje velmi svižně, v podstatě se tak pracovním tempem vyrovná konkurentům, kteří mají výkonnější čipy.

Foto: archív výrobce

Nokia X10

Rozdíl ve výkonu poznáte snad jen ve chvíli, kdy začnete hrát hry. Ty se kvůli slabšímu čipu spouští trochu pomaleji. Na 6,67palcovém displeji s Full HD+ si nicméně můžete zahrát prakticky všechny moderní tituly. Operační paměť o velikosti 6 GB doplňuje 64GB úložiště.

Velmi zajímavý je i vzhled, i když se nemusí líbit každému. Na rozdíl od většiny konkurentů totiž výrobce vsadil na záda z matného plastu. Díky tomu telefon vypadá zajímavě a neokoukaně, navíc na zadní straně neulpívají otisky prstů.

  • Klady: v praxi velmi svižný chod
  • Zápory: matná záda se nemusí líbit každému
  • Cena: 6490 Kč

Samsung Galaxy A52s 5G: fotoaparáty v hlavní roli

Galaxy A52 je jeden z nejpopulárnějších modelů od společnosti Samsung, alespoň tedy co se střední třídy týče. Během podzimu se pak v obchodech zabydlel vylepšený model Samsung Galaxy A52s 5G, který láká na mobilní sítě páté generace pro příjem rychlého internetu.

Model Galaxy A52s 5G má displej s obnovovací frekvencí 120 Hz, Galaxy A52 má 90 Hz. V obou případech jde o 6,5palcový displej s rozlišením Full HD+ (2400 x 1080 pixelů). Novější verze je navíc výkonnější, místo procesoru Snapdragon 720G je k dispozici čip Snapdragon 778G, v obou případech je k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložiště.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy A52s 5G

Galaxy A52 nabídne na zadní straně hned čtyři fotoaparáty. Konkrétně je k dispozici 64MPx hlavní fotoaparát se světelností f1,8, ultraširokoúhlý 12MPx fotoaparát (f2,2), makro s rozlišením 5 MPx (f2,4) a modul pro hloubku ostrosti (5 MPx, f2,4). Totožnou fotografickou výbavu má také Galaxy A52s 5G.

K přednostem obou modelů patří i optický stabilizátor, který výrazně usnadňuje fotografování a natáčení ve slabém světle. Vhod samozřejmě přijde také během dne, záběry nebudou zbytečně rozostřené.

Samsung Galaxy A52s 5G si zaslouží pochválit také za voděodolnou konstrukci dle normy IP67.

  • Klady: kvalita fotoaparátu
  • Zápory: levnější model není tolik výkonný, nemá voděodolnou konstrukci
  • Cena: 8990 Kč (Galaxy A52); 10 499 Kč (Galaxy A52s 5G)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám