Hlavní obsah

Lákadla moderních bezdrátových špuntů

Bezdrátové špunty z kategorie true wireless, u kterých není kabelem spojené dokonce ani pravé sluchátko s levým, se těší stále větší popularitě. Toho jsou si vědomi i výrobci, kteří uvádějí na trh stále zajímavější modely.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Článek

Prakticky všechny bezdrátové špunty mají jedno společné – jde o velmi kompaktní sluchátka, jež se ukládají do speciálních nabíjecích pouzder. Díky tomu je na cestách neztratíte a zároveň získáte výrazně delší výdrž baterie, než jakou by nabídla samotná sluchátka.

Ta totiž mají jen velmi malou baterii, která zpravidla vydrží nonstop přehrávání jen po dobu pár hodin. Zmiňované pouzdro má ale vlastní akumulátor, ze kterého se sluchátka následně nabíjejí. Díky tomu se může výdrž prodloužit klidně i na 30 hodin.

Podobná sluchátka najdou uplatnění nejen u chytrých telefonů, ale i u klasických počítačů. Celá řada modelů se k nim dá připojit prostřednictvím standardu bluetooth. Podporu bezdrátových špuntů nabízejí i některé moderní chytré hodinky. Díky tomu můžete při sportování poslouchat hudbu přímo z hodinek a chytrý telefon můžete nechat klidně doma.

True wireless sluchátka se dají připojit k mobilům i chytrým hodinkám.

S novými sluchátky se snaží zaujmout společnost Xiaomi, která se proslavila především výrobou chytrých telefonů. Špunty Redmi Buds 3 Pro se chlubí vyváženým zvukovým projevem, za což vděčí 9mm dynamickým měničům, které se ukrývají v každém sluchátku.

Nechybí ani funkce aktivního potlačení šumu. V praxi to funguje tak, že mikrofony směřující dovnitř a ven dovedou detekovat šum mimo ucho a zároveň i ten směřující do ucha. Následně dynamické ovladače generují přesné protihlukové signály.

Samotná sluchátka vydrží na jedno nabití pracovat až šest hodin, díky dodávanému nabíjecímu pouzdru výdrž na cestách stoupne až na 28 hodin. Pouzdro je možné dobíjet USB-C kabelem i bezdrátově, což bývá zpravidla výsada až dražších sluchátek.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Nižší cena, nebo vyšší kvalita

V obchodech se sluchátka Xiaomi Redmi Buds 3 Pro nabízejí za 1499 Kč. To je jen o dvě stokoruny méně, než za kolik je možné zakoupit konkurenční model FreeBuds 4i, který je aktuálně tím nejlevnějším v nabídce společnosti Huawei, alespoň tedy co se true wireless modelů týče.

Také zde nalezneme funkci ANC pro potlačení okolního hluku. Výdrž na jedno nabízí je až 10 hodin, respektive až 22 hodin s dodávaným pouzdrem. Samotná sluchátka tedy vydrží hrát o něco déle než Redmi Buds 3 Pro, ale model od Xiaomi nabídl zase věrnější zvukové podání a vyrovnanější jednotlivá pásma.

Logitech G Pro X v testu: sluchátka pro náruživé hráče

Testy

Huawei se totiž netají tím, že na opravdové hudební fajnšmekry cílí Huawei FreeBuds 4 bez písmenka „i“ v názvu. U tohoto provedení sice již činí pořizovací cena 3099 Kč, ale kvalita zvukové reprodukce je o úroveň výše – je zřetelnější a hutnější. Čtyřky nabízejí stejně jako íčka ovládání pomocí gest a ANC, výdrž na jedno nabití je pouze 4 hodiny, po zapnutí ANC dokonce jen 2,5 hodiny. S pouzdrem se dostanete až na 22 hodin.

Ve slepém testu analytické společnosti Ipsos mezi dvěma stovkami uživatelů dokonce model FreeBuds 4 porazil v kvalitě zvukové reprodukce konkurenční Apple AirPods.

Foto: archív výrobce

Huawei FreeBuds 4

Foto: archív výrobce

Huawei FreeBuds 4i

Strojové učení a zvýšená odolnost

Galaxy Buds2 od Samsungu se nabízejí v obchodech za 3799 Kč, zaujmout mohou mimo jiné zvýšenou odolností proti dešti a potu. Sluchátka nabízejí dynamické dvoupásmové membrány, které v praxi věrně reprodukují dunivé basy i krystalicky čisté výšky. Samozřejmostí je i technologie ANC.

Sluchátka nabídnou i čistý hlasový přenos při telefonních hovorech. Disponují totiž novým řešením založeným na strojovém učení, které dovede během hovoru účinně eliminovat veškeré ruchy z pozadí.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Buds2

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Buds2

Na vlastní bezdrátové špunty láká také Apple, tím nejlepším v nabídce je aktuálně model AirPods Pro s cenou 5490 Kč. Na rozdíl od základního modelu mají tato sluchátka gumové nástavce. Novinka tak již nespoléhá pouze na plastovou konstrukci, ale uživatel si může zvolit ze tří různých velikostí nástavců, které mu vyhovují nejvíce.

Dalším vylepšením je integrace funkce aktivního potlačení okolního ruchu ANC. Nechybí ani funkce propustnosti, díky níž si uživatelé budou moci do sluchátek pustit prostřednictvím zabudovaných mikrofonů to, co se děje okolo nich – pochopitelně i s hudbou.

Foto: archív výrobce

AirPods Pro

Foto: archív výrobce

AirPods Pro

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám