Hlavní obsah

Lákadla chytré domácnosti

Novinky, mif

V dnešní době už nejsou chytré pouze telefony. Tímto přídavným jménem bývají označovány také žárovky, termostaty a řada dalších zařízení. Poradíme, jak takovou chytrou domácnost snadno postavit a na co si dát pozor.

Foto: archív výrobce

Amazon Echo (ilustrační foto)

Článek

Kamery, dětské chůvičky, senzory kouře, termostaty nebo klidně i žárovky. Všechna tato zařízení najdou uplatnění v chytré domácnosti. Jak je z řádků výše patrné, jde zpravidla o přístroje, které umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku.

Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu přes internet. A to klidně i z druhého konce planety. Při spěchu do práce se tak už například nemusíte obávat, zda jste nezapomněli vytáhnout žehličku ze zásuvky, s chytrou zásuvkou to jednoduše uděláte prostřednictvím dotykového displeje svého chytrého telefonu.

MWC 2019: Dvě pětiny chytrých domácností mohou napadnout hackeři

Bezpečnost

Pohodlí především, ale také bezpečnost

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Jak je z řádků výše patrné, chytré domácí senzory a spotřebiče slouží především k tomu, aby pomocí nich bylo možné automatizovat některé rutinní úkony a tím zpříjemnit bydlení. Chcete mít před příjezdem domů otevřená vrata, garáž a rozsvícená světla? Nebo při vstupu do koupelny mít připravenou vanu? Rozsvítit na terase nebo vytáhnout venkovní žaluzie? Nic z toho není problém.

Kromě pohodlí poslouží chytrá domácnost také k lepšímu zabezpečení. Do podobné sítě, kterou je možné spravovat na dálku, je totiž možné nainstalovat také kamery či jiné bezpečnostní senzory a alarmy.

Češi chtějí prorazit ve světě s chytrým hlídačem věcí

Hardware

Instalace není složitá

S instalací většiny podobných zařízení si navíc poradí i méně zkušení uživatelé. Výrobci totiž k jednotlivým přístrojům dodávají detailní návody a v některých případech dokonce i všechno potřebné nářadí.

Stejně intuitivní je i nastavení konkrétních úkonů. Vše totiž probíhá v aplikacích, které mají podobné grafické rozhraní jako moderní operační systémy. Nastavení je tak zpravidla otázkou několika kliků.

Některé prvky chytré domácnosti jsou samozřejmě na instalaci složitější, například automatické otevírání vrat. U nich je vhodné přenechat montáž odborníkům.

Vyměnit termostat nebo detektor kouře a zaplavení zvládne i amatér.

Apple HomePod: reproduktor s virtuální asistentkou

HomePod od společnosti Apple je sofistikované zařízení, které je na trhu již několik let. Nástupce je však zatím stále v nedohlednu. Pokročilejší věk nicméně nebrání tomu, aby tento přístroj dovedl obsluhovat celou chytrou domácnost na základě hlasových povelů, které mu uživatel zadá.

Pro majitele zařízení s logem nakousnutého jablka to není zas tak velká inovace, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jde totiž o osobní asistentku Siri, kterou americký počítačový gigant v podstatě přestěhoval do nového domova – do speciálního oválného reproduktoru.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple HomePod

Díky tomu bude Siri schopná se snáze napojit na systémy pro chytré domácnosti a na dálku řídit například termostaty, různá zabezpečovací zařízení, přehrávat hudbu apod. Jde tedy v podstatě o středobod chytré domácnosti.

Sluší se nicméně podotknout, že podobná zařízení již nabízejí nějakou dobu i další výrobci. V roce 2016 byl představen například konkurenční model Google Home a ještě o rok dříve Amazon Echo. Oba přístroje jsou levnější než novinka od Applu, ceny základních modelů se v tuzemských obchodech pohybují už okolo dvou tisíc korun.

  • Klady: HomePod je středobodem chytré domácnosti
  • Zápory: vyšší cenovka než u konkurence
  • Cena: 8500 Kč

Elgato Eve Thermo: šetří energii

Společnost Elgato nabízí hned několik výrobků, které jsou určeny pro stavbu chytré domácnosti. Zajímavé jsou především modely, které podporují technologii Apple HomeKit. Ty jsou určeny pro majitele iPhonů a iPadů a vyznačují se velmi jednoduchou instalací, navíc je pak tato zařízení možné ovládat pomocí hlasové asistentky Siri.

Foto: archív výrobce

Elgato Eve Thermo

Jedním z přístrojů, které podporují Apple HomeKit, je například radiátorový ventil Eve Thermo, který umožňuje pohodlně regulovat teplotu u vás doma podle vašich požadavků nebo nastavených plánů. Veškeré informace o teplotě si můžete ihned prohlédnout na praktickém displeji, který je vybaven dotykovým ovládáním pro změnu teploty, ale stejně tak na displeji chytrého telefonu nebo počítačového tabletu.

Ovládání obslužné aplikace je velmi intuitivní a hravě si s ním poradí i méně zkušení uživatelé. Díky chytré regulaci je možné ušetřit náklady spojené s vytápěním.

V nabídce společnosti Elgato nalezneme celou řadu přístrojů, které podporují standard Apple HomeKit, například pohybový senzor, detektor kouře či venkovní i vnitřní senzor teploty, vlhkosti a tlaku vzduchu.

  • Klady: snadná instalace i obsluha
  • Zápory: funguje pouze s přístroji od Applu, výrobce má nicméně v nabídce i modely pro další zařízení
  • Cena: 1600 Kč

iSmartAlarm ISA1G: zabezpečení celé domácnosti

Společnost iSmartAlarm nabízí sadu ISA1G, která je vhodná pro jedince, kteří s chytrou domácností začínají. Základem je centrální jednotka CubeOne, ke které se připojují i jednotlivá čidla a senzory. Její nedílnou součástí je zabudovaná siréna s hlasitostí 110 dB.

Centrální jednotka komunikuje se senzory bezdrátově v rámci domácí Wi-Fi sítě. Přímo ze základní sady se dá připojit detektor pohybu. Ten, jak už samotný název napovídá, dokáže monitorovat vytyčený prostor. Další součástí sady je magnetický kontakt. Ten dokáže totiž monitorovat dveře či okna a upozornit uživatele na to, pokud dojde k jejich otevření.

Foto: archív výrobce

iSmartAlarm ISA1G

Poslední částí celé sady je pak dálkový ovladač. S jeho pomocí můžete odemykat či zamykat střežený prostor, pokud zrovna nemáte po ruce chytrý telefon. Na ovladači jsou čtyři tlačítka – PANIC slouží pro rychlé spuštění sirény v nouzi. Dále jsou pak k dispozici tři základní režimy s okamžitou aktivací – ARM, DISARM, HOME.

Sada iSmartAlarm ISA1G představuje zajímavé řešení, jak zabezpečit domácnost. Nabízí se totiž za poměrně zajímavou cenu a zároveň vyniká velmi jednoduchou instalací, vše nastavit je možné pohodlně z chytrého telefonu. Z něj je možné pak jednotlivá zařízení také spravovat. Celou sadu je navíc možné takřka neomezeně rozšiřovat.

  • Klady: příznivá pořizovací cena
  • Zápory: sada cílí spíše na začátečníky, její možnosti jsou omezené
  • Cena: 2890 Kč

Danalock V3: vstupní dveře poznají majitele

Klíče slouží lidem od nepaměti, v dnešní době se ale dají už poměrně snadno nahradit chytrým telefonem. Přesně s ním totiž komunikuje chytrý zámek Danalock V3, který se chlubí nejvyšším stupněm zabezpečení AES 256 a je kompatibilní s platformou Bluetooth Smart. Připojit jej lze tedy k chytrým telefonům a dalším mobilním zařízením, které tuto technologii podporují.

Foto: archív výrobce

Danalock V3

Zařízení je tak chytré, že dokáže domov automaticky odemknout, když přicházíte – detekuje mobilní zařízení v dosahu. A opět zase zamkne, když se od dveří vzdálíte. Kromě zmiňovaného automatického režimu je možné odemykat zámek pouze pomocí mobilní aplikace, stačí stisknout příslušné tlačítko. Obávat se nemusíte ani toho, když najednou dojdou baterie. Vložku totiž z vnitřní strany snadno odemknete pomocí otočného knoflíku, z vnější pak s využitím klíče.

Praktické je toto řešení i ve chvíli, kdy například čekáte návštěvu, ale máte zpoždění. Nemusíte ji nechat totiž stát přede dveřmi. Dočasný nebo trvalý přístupový klíč totiž můžete snadno odeslat prostřednictvím SMS zprávy či e-mailu. Vybraným osobám je pak ihned umožněn přístup do vašeho domova.

K chytrému zámku je nicméně nutné dokoupit ještě speciální vložku do dveří. A ta vyjde na zhruba 1500 Kč. Dohromady tedy celý set stojí 5500 Kč, což rozhodně není málo.

  • Klady: uživatel může chodit jen s mobilem, bez klíčů
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 4000 Kč (samotný bluetooth zámek); 1500 Kč (kompatibilní vložka do dveří)

TP-Link KL130 Kasa: budiž světlo

Chytrá žárovka TP-Link KL130 Kasa vypadá na první pohled jako nějaký obyčejný model. Ve skutečnosti jde ale o poměrně sofistikované zařízení, které se dokáže připojit k domácí wi-fi síti. Poté je možné žárovku ovládat pomocí chytrého telefonu klidně i z druhého konce planety.

Foto: archív výrobce

TP-Link KL130 Kasa

Žárovka má světelný tok 800 lumenů a je možné jej upravovat. Dokáže se tedy přizpůsobit aktuálním potřebám uživatele – zda v danou chvíli ocení vyšší nebo nižší hladinu osvětlení. Kromě jasu je možné upravovat i barevnou teplotu bílého světla – od měkké bílé (2500 K) po denní světlo (9000 K). A dokonce také měnit i zbarvení světla.

Přímo z mobilní aplikace je přitom možné nastavovat řadu dalších parametrů. Vytvořit si je možné klidně i rozvrh, kdy se žárovka rozsvítí nebo zhasne. Můžete si nastavit ranní buzení světlem nebo rozsvícení žárovek při soumraku. Nastavené osvětlení poté snadno uložíte a posléze vyvoláte.

Pozitivem je jistě také nízká spotřeba. V závislosti na konkrétním nastavení je až o 80 % nižší ve srovnání s normálními žárovkami o výkonu 60 W. Navíc máte možnost sledovat spotřebu energie v reálném čase.

  • Klady: vypadá jako obyčejná žárovka, dovoluje měnit barvy
  • Zápory: cena ve srovnání s obyčejnými úspornými žárovkami
  • Cena: 890 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Co umí nejlepší chytré telefony na trhu

Hned několik velkých výrobců mobilů odhalilo v uplynulých týdnech své nové vlajkové lodi. Novinky slibují v první řadě špičkový výkon, díky němuž dovedou...

S novými notebooky se roztrhl pytel

Hned několik velkých výrobců přispěchalo v uplynulých týdnech s novými notebooky. Novinky lákají na špičkový výkon i praktické konvertibilní konstrukce, díky...

Výběr článků

Načítám