Hlavní obsah

Jde to i bez kabelů. Jaká sluchátka vybrat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezdrátových sluchátek je na trhu jako máku. Lidé mohou vybírat ze stovek různých modelů. Zatímco některé se hodí na poslech hudby, jiné učarují náruživým hráčům. Rozdíly mezi jednotlivými modely tedy mohou být propastné. Poradíme, jak se v nabídce neztratit.

Foto: archív výrobce

Sennheiser CX PLUS True Wireless

Článek

Nebývalé popularitě se v poslední době těší především sluchátka z kategorie True Wireless. Jde o malé bezdrátové špunty, u kterých není dokonce kabelem spojeno ani pravé sluchátko s levým. Cenové rozdíly mezi jednotlivými modely ale mohou být propastné, neboť každý výrobce sází na něco jiného.

Atraktivní cenovkou se snaží zaujmout sluchátka Redmi Buds 3 Pro od společnosti Xiaomi, které se v obchodech nabízí za 1390 Kč. Navzdory nižší cenovce se tento model chlubí vyváženým zvukovým projevem, za což vděčí 9mm dynamickým měničům, které se ukrývají v každém sluchátku.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Lákadlem je také funkce aktivního potlačení šumu. V praxi to funguje tak, že mikrofony směřující dovnitř a ven dovedou detekovat šum mimo ucho a zároveň i ten směřující do ucha. Následně dynamické ovladače generují přesné protihlukové signály. Díky sledování okolí je možné nastavit potlačení okolního hluku v různých úrovních. Poslech je tak v praxi o poznání komfortnější. ANC zvládne ztlumit okolní hluk až do 35 dB.

Samotná sluchátka vydrží na jedno nabití pracovat až šest hodin, díky dodávanému nabíjecímu pouzdru výdrž na cestách stoupne až na 28 hodin. Pouzdro je možné dobíjet USB-C kabelem i bezdrátově, což bývá zpravidla výsada až dražších sluchátek.

Bezdrátové špunty, které z ucha nevypadnou

Hardware

Proti Applu

Vyzyvatelem populárních sluchátek AirPods Pro od Applu je model Sennheiser CX PLUS True Wireless. Ten se nabízí v obchodech za 3150 Kč, zatímco model od Applu vyjde na 6990 Kč. A přitom model od Sennheiseru svého konkurenta v některých ohledech překonává.

Hlavní předností má být podle výrobce nadprůměrná kvalita zvukové reprodukce, což dokládá i extrémní frekvenční rozsah 5 Hz – 21 kHz. Bezproblémový přenos hudby do sluchátek zajistí Bluetooth 5.2 s podporou kodeků AAC, aptX i nejnovějšího aptX Adaptive.

Foto: archív výrobce

Sennheiser CX PLUS True Wireless

Lákadlem je také intuitivní dotykové ovládání, které lze přizpůsobit dle osobních preferencí pomocí aplikace Sennheiser Smart Control. Ať už potřebujete vyřídit hovor, ovládat přehrávač či hlasového asistenta Apple Siri či Google Assistant, stačí se dotknout sluchátka.

Užitečnou funkcí je také transparentní režim, díky kterému není třeba pro nerušenou komunikaci s okolím vyjmout sluchátka z ucha. Vše podstatné slyšíte zřetelně i s nasazenými sluchátky, pokud příslušný režim aktivujete.

V nabídce Applu nicméně nalezneme ještě kvalitnější sluchátka, byť se již nejedná o špunty. Řeč je o modelu AirPods Max, který zaujme na první pohled svou konstrukcí. Jde o symfonii minimalistického designu s citem pro detail. Klenba hlavového mostu je vyrobena z prodyšné tkané síťoviny, rovnoměrně rozkládá hmotnost sluchátek a snižuje tlak na hlavu, kostra je pak zhotovena z nerezové oceli, ramena jsou samozřejmě teleskopická. Náušníky jsou potaženy speciální textilní síťovinou, takže při poslechu podle Applu doléhají na pokožku jako měkké polštářky.

Lákadlem je i „vysoce věrná reprodukce zvuku s aktivním potlačováním hluku“. V obou ohledech patří tento model k tomu nejlepšímu na trhu, sluchátka mají velký frekvenční rozsah, mohutné basy, přesné středy a průzračné výšky. Zkreslení je zcela minimální. I proto se ale cenovka vyšplhala až na 11 690 Kč.

Foto: archív výrobce

Apple AirPods Max

Cílí na hráče

Především na náruživé hráče cílí sluchátka Logitech G Pro X. Základní model s cenovkou 2990 Kč má však kabelové připojení, bezdrátovou konektivitou se chlubí verze s přídomkem Wireless a cenovkou 4990 Kč. Obě provedení nicméně vypadají prakticky úplně stejně, dokonce staví na úplně totožných měničích.

Sluchátka Logitech G Pro X nabízejí prostorový zvuk 7.1 (DTS HEADPHONE:X 2.0), který dokážou zprostředkovat 50mm měniče, jejichž frekvenční rozsah je velmi pěkných 20 Hz – 20 kHz.

Zvuk linoucí se z těchto sluchátek je poměrně vyvážený. Výšky a středy dokonce nejsou ani nijak dramaticky přehlučeny basy, což se bohužel u řady herních sluchátek skutečně stává. Celkově by se tak dala zvuková reprodukce charakterizovat jako jemnější a hladší.

Foto: archív výrobce

Logitech G Pro X Wireless

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Lákadla moderních bezdrátových špuntů

Bezdrátové špunty z kategorie true wireless, u kterých není kabelem spojené dokonce ani pravé sluchátko s levým, se těší stále větší popularitě. Toho jsou si...

Výběr článků

Načítám