Hlavní obsah

Jak zkrotit hlučný počítač

Novinky, mif

Vysoké teploty mohou být pro domácí počítače smrtelné. Naštěstí v dnešní době existuje řada možností, jak sestavu účinně chladit, a přitom ji v horkých letních dnech ještě ztišit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Největším nepřítelem tichého chlazení je prach. Ten se usazuje v počítačových skříních, i když je okolo sestavy doslova sterilní čistota. Za několik měsíců může být na jednotlivých komponentách i centimetrový nános prachu. Ten zhoršuje proudění vzduchu, kvůli čemuž se musejí ventilátory otáčet rychleji. Výsledkem je hlučnější sestava, jejíž komponenty navíc nejsou chlazeny tak dobře, jak by bylo vhodné.

Proto je dobré alespoň jednou ročně odšroubovat bočnici počítačové skříně a vyluxovat všechen prach. V místech, kam se štěrbinový nástavec luxu nedostane, může pomoci stlačený vzduch ve spreji. Ten je možné koupit ve většině obchodů s počítači za cenu okolo sta korun.

Není ventilátor jako ventilátor

I po vyčištění ale mohou být některé počítačové sestavy stále hlučné. V takovém případě už je nutné vyměnit některé komponenty. Zpravidla největší hluk produkují ventilátory, které chladí procesor, grafickou kartu, napájecí zdroj nebo čipovou sadu na základní desce.

Aktivní větráčky jsou totiž často malé a musí se točit velice rychle, aby zvládly jednotlivé části uchladit. Pak ale vydávají stejný hluk jako vysavač. Nahradit je můžete účinnějšími modely. Ty se skládají z mohutné pasivní kovové části, která je chlazena velkým ventilátorem s nižším počtem otáček. Takové chladiče sníží hluk v počítači téměř na neslyšitelnou hranici.

Druhý dech pro staré PC a notebooky. Zrychlit jdou i zadarmo

Testy

Pomůže i voda

Pro nejnáročnější uživatele jsou určeny vodní chladicí systémy, které umožňují tiše chladit i ty nejvýkonnější počítačové komponenty. Voda totiž dokáže díky své vysoké tepelné kapacitě v porovnání s jakýmkoli dalším řešením nejrychleji odvádět teplo. Při instalaci vodníka, jak se chladicím systémům s tekutinami říká, je třeba být velice opatrný. Všechny spoje musí perfektně těsnit a nikde nesmí uniknout ani kapka.

Hluk ve skříni způsobují i pevné disky, při práci se totiž jejich plotny otáčejí rychlostí pěti až sedmi tisíc otáček za minutu. Umístit je lze do speciálních tišících rámečků, které ztlumí jejich hlučnost přibližně na polovinu. Zároveň také sníží teplotu disků o několik stupňů. Kvalitní rámeček stojí přibližně 500 Kč.

Daleko elegantnějším řešením je výměna pevného disku za SSD jednotku, která neobsahuje žádné pohyblivé součástky. Díky tomu je i při maximálním zatížení naprosto tichá.

Herní notebook dostal posuvnou klávesnici. Kvůli lepšímu chlazení

Hardware

Ticho není zadarmo

Proč výrobci tišší chlazení nemontují do počítačů rovnou? Odpověď je jednoduchá – cena. Základní chladič nestojí více než sto korun, zatímco za větší ventilátory s mohutnou kovovou základnou zaplatíte 500 až 1000 Kč. Cena tišších ventilátorů pro všechny komponenty v počítačové skříni se tak může vyšplhat klidně až na deset tisíc korun. Za tuto sumu byste si přitom mohli klidně pořídit další PC nebo nový LCD monitor.

Nainstalovat nový chladič do počítače zvládne podle návodu, který by k němu měl být vždy přibalen, během několika minut i méně zkušený uživatel. Problém může nastat, pokud je sestava ještě v záruce. V takovém případě by měl všechny úpravy dělat autorizovaný servis.

NZXT H510 Elite: styl a ticho

Nepříjemný rachot v počítači nemusí vydávat jen vysokootáčkový ventilátor, ale také samotná skříň. Nekvalitní modely jsou vyrobeny z velice tenkých a měkkých plechů. Kovové části začnou rezonovat vždy, když se roztočí plotny pevného disku nebo médium v optické mechanice.

To ale nehrozí u skříně NZXT Phantom 630, která už na první pohled zaujme díky futuristickému designu. Skříň je určena pro ty nejvýkonnější sestavy, které přitom zvládne uchladit při nízkém provozním hluku. Na rozdíl od celé řady konkurentů totiž může být vybavena až 140mm ventilátory, které zpravidla patří ve srovnání se 120mm modely k těm tišším.

Foto: archív výrobce

NZXT H510 Elite

Ventilátory se standardně umisťují do přední části, aby nasávaly studený vzduch. Další je pak možné umístit v zadní a horní části, aby zase odváděly teplý vzduch od jednotlivých komponent.

Kdyby to bylo málo, sestavu je možné osadit také celým systémem vodního chlazení. Samozřejmostí je propracovaný kabelový management, který dovoluje vést veškerou kabeláž jednotlivých komponent tak, aby nebránila správnému proudění vzduchu a tím logicky i účinnému chlazení.

  • Klady: prvotřídní zpracování, skvělé odhlučnění
  • Zápory: dodává se bez ventilátorů
  • Cena: 3900 Kč

Cooler Master Hyper 212: extrémní chladič procesorů

Společnost CoolerMaster vyrobila zajímavý chladič s označením Master Hyper 212, který je určen pro procesory značky Intel a AMD. Je vyroben z masivního kovového těla. Z něho odvádí teplo takzvané heatpipe trubice, tedy kovové trubice napuštěné speciální kapalinou s vysokou tepelnou vodivostí.

Celý chladicí systém doplňuje velký, 120mm ventilátor s regulovatelnými otáčkami. Ty je možné nastavit ručně na pevnou hodnotu, nebo lze nechat chladič pracovat v automatickém režimu, kdy si otáčky upravuje podle teploty ve skříni. Díky tomu výrobce slibuje dvakrát nižší hlučnost, než jakou vydávají obyčejné chladiče procesorů.

Foto: archív výrobce

Cooler Master Hyper 212

Tento konkrétní model navíc potěší jedince, kteří mají skříně s prosklenou bočnicí. Ventilátor totiž při své práci svítí červenou barvou a efektně nasvěcuje další komponenty ve skříni.

V prodeji je také černá verze s RGB podsvícením, která dovede svítit v různých barvách. Ta však vyjde případné zájemce skoro o pětistovku dráž. Žádné další přednosti přitom nenabízí, chladí úplně stejně jako červeně podsvícená verze.

  • Klady: účinné chlazení i pro výkonné procesory
  • Zápory: chladič se rozměry nemusí vejít do každé skříně
  • Cena: 790 Kč (červená verze); 1250 Kč (RGB varianta)

Kingston KC2500: na rychlosti záleží

SSD jednotky dovedou dodat starým počítačům bez nadsázky druhý dech. Vhodné je jejich použití i díky tomu, že na rozdíl od klasických pevných disků neprodukují při práci žádný hluk. Je však důležité upozornit na to, že i mezi jednotlivými SSD jednotkami mohou být značné rozdíly. A to nejen co se týče kapacity, ale také – a to je důležitější – přenosové rychlosti.

Navzdory příznivé cenovce patří v současnosti k těm nejrychlejším diskům Kingston KC2500. Na výběr jsou modely s kapacitou 250 GB, 512 GB a 1 TB. Výrobce u všech provedení udává rychlost čtení až 3500 MB/s. Rychlosti zápisu jsou pak odstupňovány podle kapacity, nejrychlejší je totiž největší 1TB provedení – nabízí rychlost až 2900 MB/s.

Foto: archív výrobce

Kingston KC2500

Verze s kapacitou 512 GB se pak chlubí zápisem 2500 MB/s a 250GB varianta 1200 MB/s. I když jsou tyto hodnoty citelně nižší než u vrcholného provedení, stále je to dramaticky více než u většiny SSD jednotek pro rozhraní SATA. Ty totiž zpravidla nabízejí rychlosti čtení a zápisu okolo 500 MB/s, takové hodnoty se totiž blíží maximální propustnosti standardu SATA.

Případní zájemci si ale musí nejdříve ověřit, zda půjde disk do jejich notebooků či stolních počítačů nainstalovat. Novinka od Kingstonu sází na formát M.2 (2280). Kompatibilní je tedy pouze se základními deskami, které tento standard podporují. Připojit sice půjde prostřednictvím redukcí i k jiným portům, ale v takovém případě již přenosové rychlosti nebudou tak vysoké.

  • Klady: vysoká přenosová rychlost
  • Zápory: určeno výhradně pro rozhraní M.2
  • Cena: 1650 Kč (256GB model)

EK Water Blocks kit: počítačový vodník

Především kompaktními rozměry a nízkým provozním hlukem se snaží zaujmout vodník EK Water Blocks kit. Tato sada je určená pro začátečníky, takže by si s její instalací měl poradit opravdu každý.

Vodník byl vytvořen pro skříně s omezeným prostorem, proto je tento model vybaven tenkým radiátorem. Jde tedy o ideální volbu do malých mini-ITX sestav, ve kterých není dostatek prostoru pro klasické lopatkové chladiče.

Foto: archív výrobce

EK Water Blocks kit

Sada se skládá z nádrže, tepelného výměníku, vodního čerpadla, vodicích trubic a chladiče procesoru. Není k ní tedy potřeba již nic dokupovat. Sestavu lze nainstalovat na stroje, které pracují pod platformou Intel i AMD.

Počítat je nicméně nutné s tím, že tato sada je určená opravdu výhradně pro běžné sestavy. Náročnější uživatelé, kteří chtějí stejným způsobem například chladit i grafické karty, budou potřebovat pokročilejší modely s větší chladicí silou. U nich se ale může cena vyšplhat klidně na více než deset tisíc korun.

  • Klady: velice tichý a účinný chladicí systém
  • Zápory: pro chlazení herních PC je vhodnější pokročilejší sada
  • Cena: 7500 Kč

Trust GXT 278: chladit se vyplatí i notebooky

Teplé letní dny, kdy se rtuť v teploměrech šplhá přes hranici 30 stupňů Celsia, dávají pořádně zabrat i notebookům. Kvůli kompaktnímu tělu je totiž není možné osadit žádným dalším chladičem. Většina uživatelů navíc přenosný počítač při používání nechává ležet na klíně nebo posteli. Tím se často ucpou otvory pro přívod a odvod vzduchu, které jsou umístěny na spodní straně a na bocích. Ventilátor tak nemá nejmenší šanci přehřáté části dokonale chladit.

Teplotní čidla uvnitř laptopu sice dokážou při extrémních teplotách okolo 100 °C přístroj automaticky vypnout, to už ale může být pozdě. Testy totiž prokázaly, že teploty nad 60 °C výrazně snižují životnost jednotlivých komponent. Proto se vyplatí používat speciální podložky, které zajišťují dokonalé proudění vzduchu. Ty dokážou díky výkonnému vestavěnému chladiči snížit teplotu notebooku až o 10 °C.

Foto: archív výrobce

Trust GXT 278

Jednou z takových je Trust GXT 278. Jde o speciální podstavec, který má v sobě zabudované čtyři ventilátory. Rychlost jejich otáček je přitom možné měnit, nebo dokonce i zcela vypnout. Tím mohou lidé sami nastavit ideální poměr mezi tichým chodem a účinným chlazením. Zmiňované čtyři ventilátory by navíc měly pomoci v chlazení těm interním, ve výsledku by tak notebook neměl být tak hlučný.

Model značky Trust se vkládá přímo pod laptop, podporovány jsou přitom modely s úhlopříčkou až 17,3 palce. Bez problémů je ale možné také položit na podložku i menší problémy. Vyzdvihnout si zaslouží také efektní červené podsvícení, celá podložka se napájí s USB portu notebooku. Výška podložky se dá nastavit ve třech úrovních.

  • Klady: snížit teplotu notebooku je možné až o 10 °C
  • Zápory: podložka je určena výhradně k použití na stole, nikoliv na klíně
  • Cena: 590 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Co umějí nejlepší tablety na trhu

Řada lidí musí kvůli koronaviru pracovat z domova. Na to promptně zareagovali výrobci tabletů, kteří v uplynulých týdnech představili špičkové modely. Ty...

Jak natáčet a streamovat videa

Popularita videí na internetu se rok od roku zvyšuje. Vytvářet zajímavý obsah přitom může kdokoliv klidně i z pohodlí svého domova, může jít zároveň o zajímavý...

Výběr článků

Načítám