Hlavní obsah

Jak natáčet a streamovat videa

Novinky, mif

Popularita videí na internetu se rok od roku zvyšuje. Vytvářet zajímavý obsah přitom může kdokoliv klidně i z pohodlí svého domova, může jít zároveň o zajímavý přivýdělek. Poradíme, jaké náčiní je k tomu potřeba a jak začít.

Foto: archív výrobce

Videa na internetu mohou být zajímavým přivýdělkem.

Článek

Kvůli omezením souvisejícím s koronavirem zůstává velké množství lidí ve svých domovech, a to platí v tuzemsku i zahraničí. Zábavu přitom často hledají právě na internetu. Vedle zpravodajských článků a on-line her se těší nebývalé popularitě také nejrůznější videa na webu.

Pokud vás již nebaví takový obsah pouze konzumovat, můžete jej zkusit také vytvářet. Může jít o komentáře k aktuálnímu dění, návody na správné cvičení, ukázky her, ale klidně i vtipné scénky glosující současnou situaci. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Foto: Profimedia.cz

Nejdůležitější je zajímavý nápad, natáčet se dá i mobilem.

Kam s videem?

Natočit video v obstojné kvalitě dovede každý druhý chytrý telefon, který je v dnešní době zpravidla již samozřejmostí nejen pro mladistvé. Natočené video je pak možné po přihlášení nahrát na YouTube, Vimeo či jinou podobnou platformu. Pokud bude dostatečně úspěšné a získáte dostatek diváků, poskytovatelé služby se s vámi postupně začnou dělit o provizi. Peníze mohou tvůrcům obsahu poslat také fanoušci z vděčnosti.

Zkušenosti nicméně dokazují, že udělat kvalitní video není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Úspěch se zpravidla dostaví až po delší době, a to ještě v případě, kdy natáčíte zajímavý obsah pravidelně.

Kdo chce dosáhnout lepších výsledků a více kliků u jednotlivých videí, neobejde se bez kvalitnější výbavy. K mobilu je například možné pořídit stativ, abyste záběry měli vždy ve správné rovině. Vhod přijdou také externí mikrofony, které nabízejí výrazně vyšší kvalitu než ty integrované. S takovým příslušenstvím je možné bez nadsázky proměnit smartphone ve špičkovou kameru.

Některé příslušenství stojí pár korun, což je i příklad nejlevnějších stativů. Za pokročilejší výbavu si ale výrobci naúčtují klidně i několik tisíc korun.

Test AVerMedia Live Streamer: Pro začínající tvůrce

Testy

Streamování je náročnější

Videa je tedy možné natáčet a následně nahrávat na internet, zajímavější volbou pro celou řadu jedinců může být streamování. Při něm je video okamžitě publikováno v on-line světě, divák tedy před obrazovkou přesně vidí to, co se odehrává v danou dobu před kamerou nebo na obrazovce tvůrce.

Patrně nejpopulárnější jsou v poslední době streamy nejrůznějších her. Člověk tedy ostatním ukazuje, jak postupně prochází úrovněmi nějaké hry a přitom celý postup komentuje. Taková streamovaná videa mívají klidně i tisíce diváků každý den, ti úspěšnější mohou mít i desetitisíce sledujících.

Ke streamování je nicméně potřeba již sofistikovanější výbava. Řeč je například o záznamovém zařízení, které dovede zachytit obraz na displeji počítače či televizní konzole, kvalitní webkameře či digitální zrcadlovce, studiovém mikrofonu apod. Samozřejmostí by měl být i dostatečně výkonný počítač, který chod takového systému zvládne.

Cena výbavy profesionálního streamera se tedy může bez problémů vyšplhat i na několik stovek tisíc korun. Základní sady se nicméně dají pořídit už za méně než 10 000 Kč.

Foto: archív výrobce

Základní sety na streamování se dají pořídit už za pár tisíc korun. Na snímku je sada AVerMedia Live Streamer 311 – BO311 v ceně necelých pěti tisíc korun. (Bez monitoru, notebooku, klávesnice a myši)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám