Hlavní obsah

Bezdrátová domácnost ovládaná mobilem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množství zařízení připojených k internetu v domácnostech neustále roste. Tyto přístroje přinášejí do domácnosti desítky kabelů, které se těžko ukrývají a jsou spíše na obtíž. Velká část propojovacích drátů jde ale nahradit velmi elegantně – bezdrátově. A některá zařízení pak díky tomu můžete ovládat jen s pomocí mobilu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když se to nemusí na první pohled zdát, v domácnostech se k počítačové síti připojují desítky různých zařízení. Kromě počítačů a notebooků jsou to například chytré telefony či tablety. Stejně tak ale mohou bezdrátovou konektivitu využívat nejrůznější senzory a čidla ze systémů pro chytrou domácnost.

Ovládat pohodlně z mobilu

Kamery, dětské chůvičky, senzory kouře, termostaty nebo klidně i žárovky. Všechna tato zařízení najdou uplatnění v chytré domácnosti. Jak je z řádků výše patrné, jde zpravidla o přístroje, které umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku.

Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu přes internet. A to klidně i z druhého konce planety. Při spěchu do práce se tak už například nemusíte obávat, zda jste nezapomněli vytáhnout žehličku ze zásuvky, s chytrou zásuvkou to jednoduše uděláte prostřednictvím dotykového displeje svého chytrého telefonu.

Češi objevují chytrou domácnost

Hardware

Chytré domácí senzory a spotřebiče slouží především k tomu, aby pomocí nich bylo možné automatizovat některé rutinní úkony a tím zpříjemnit bydlení. Chcete mít před příjezdem domů otevřená vrata, garáž a rozsvícená světla? Nebo při vstupu do koupelny mít připravenou vanu? Rozsvítit na terase nebo vytáhnout venkovní žaluzie? Nic z toho není problém.

Kromě pohodlí poslouží chytrá domácnost také k lepšímu zabezpečení. Do podobné sítě, kterou je možné spravovat na dálku, je totiž možné nainstalovat také kamery či jiné bezpečnostní senzory a alarmy.

Nepodceňovat výběr routeru

Jednoduchým propočtem dojdeme k tomu, že zatímco před lety spoléhalo na domácí počítačové sítě jen pár zařízení, aktuálně bychom je mohli počítat na desítky. Úměrně tomu tedy pochopitelně rostou i nároky na domácí routery a bezdrátové sítě obecně.

Pokrýt obyčejný dům nebo klidně i jen trochu větší panelákový byt dostatečně kvalitním WiFi signálem tak nemusí být vůbec jednoduché. Zpravidla totiž nalezneme místa, kde je zkrátka „internetová tma“.

Právě proto je tak důležitá otázka kvalitního routeru, který obstarává všechen síťový provoz. Nejlevnější modely se dají pořídit už za pár stovek, ty však zpravidla nic jiného než rozvod internetu neumějí.

Dražší verze, jejichž cenovky se pohybují v řádech klidně i několika tisíc korun, naopak nabídnou pokročilejší možnosti nastavení a zpravidla mají také lepší dosah bezdrátového signálu. Vynikají také v množství nabízených prémiových funkcí.

Většina routerů i prvků chytré domácnosti má v dnešní době grafické průvodce, díky kterým zvládne konfiguraci i méně zkušený uživatel. Přesto pokud si s konkrétním nastavením síťového prvku nejste jisti, je vhodné instalaci svěřit do rukou odborníkovi. Špatná konfigurace routeru totiž může k našim počítačům a datům pustit nezvané návštěvníky.

Deco M5: kvalitní signál kdekoliv

Deco je v podstatě WiFi systém, který má v základu tři bezdrátové jednotky. S nimi dokáže vytvořit souvislé pokrytí prostor o ploše až 420 m2 bezdrátovou sítí o rychlosti 400 Mb/s v pásmu 2,4 GHz a 867 Mb/s v pásmu 5 GHz. Zajímavé je jistě i to, že k trojici základních jednotek je možné přidávat i další základny pro pokrytí většího prostoru nebo zkrátka místa, kde se bezdrátový signál šíří hůře.

Základní jednotky vypadají úplně stejně, jsou to malé kulaté základny s velmi zajímavým designem. Vrchní strana totiž vypadá, jako by se na ní právě nesla vodní vlna. Stejný atypický tvar mají všechny tři jednotky.

Foto: archív výrobce

Deco M5

Na rozdíl od většiny síťových prvků se tak v případě systému Deco nemusíte obávat toho, že by na konferenčním stolku v obýváku nebo někde v knihovně dělala jednotka ostudu. Naopak, líbivým designem do moderních domácností krásně zapadne.

S konfigurací celé sítě totiž pomáhá mobilní aplikace Deco, kterou je možné stáhnout zdarma na zařízení s operačními systémy Android a iOS. Ta provede uživatele krok po kroku celým procesem inicializace sítě. V praxi tak prakticky není možné nakonfigurovat celý systém špatně.

  • Klady: bezproblémové pokrytí bezdrátovým signálem
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 6990 Kč

BEDO Ajax: na zabezpečení chytře

Aby bylo možné všechna zařízení v chytré domácnosti ovládat pohodlně z jednoho místa, je potřeba je spárovat s řídicí jednotkou. Jednou z takových je například BEDO Ajax Hub, který s připojenými zařízeními komunikuje bezdrátově. Připojit je přitom možné výhradně senzory ze série BEDO Ajax, které se zaměřují na zabezpečení domácnosti nebo jiného objektu.

BEDO Ajax Hub vypadá jako takový malý router a vlastně i dost podobným způsobem funguje. Jen nešíří bezdrátový signál wi-fi, ale bezdrátový standard Jeweller. Všechna zařízení je pak možné ovládat z připojeného chytrého telefonu nebo z počítačového tabletu.

Foto: archív výrobce

BEDO Ajax Hub

Foto: archív výrobce

Sada BEDO Ajax

Za zmínku stojí především startovací kit, který obsahuje už několik užitečných doplňků, přestože cena sady je vyšší pouze o tisícovku. Součástí sady je například detektor pohybu. Ten, jak už samotný název napovídá, dokáže monitorovat vytyčený prostor.

V balení lidé naleznou také detektor pro ochranu dveří a oken. Ten dokáže totiž monitorovat dveře či okna a upozornit uživatele, pokud dojde k jejich otevření. Poslední částí celé sady je pak dálkový ovladač. S jeho pomocí můžete odemykat či zamykat střežený prostor, pokud zrovna nemáte po ruce chytrý telefon.

Dokupovat je samozřejmě možné i další senzory, jako je například detektor požáru či zaplavení. Ve volitelné výbavě nechybí ani siréna pro vyplašení nezvaných návštěvníků. Vždy se však jedná o senzory sloužící k zabezpečení objektu.

  • Klady: snadná instalace i obsluha, poměr cena/výkon
  • Zápory: spolupracuje pouze s produkty se standardem Jeweller
  • Cena: 9500 Kč (startovací kit)

Aten HDMI Extender: obraz i zvuk bezdrátově

Velké a neforemné CRT obrazovky už pomalu patří minulosti. V domácnostech je vystřídaly ploché a tenké televizory. Za tyto útlé panely se ale daleko hůře schovávají kabely, obzvláště pokud je televizor zavěšen na zdi. Proč tedy propojení televizoru s přehrávačem nebo domácí audio sestavou nevyřešit bezdrátově?

Hravě to dokáže zařízení HDMI Extender od společnosti Aten, který zvládá vzduchem přenášet nejenom obraz, ale také zvuk. Stačí jeden z adaptérů připojit k televizoru a k druhému pak požadované zařízení.

Foto: archív výrobce

Aten HDMI Extender

K nejlevnějšímu modelu je možné skutečně připojit pouze jeden přístroj, pokročilejší zvládají ale klidně i tři najednou, přesně takovým počtem HDMI portů totiž disponují. Ten ale vyjde vcelku pochopitelně třikrát dráž.

Pokročilejší model nicméně najde uplatnění i v domácnostech, kde je více televizorů, ale pouze jediný set-top box nebo DVD rekordér. Tato zařízení se totiž dají kabelem připojit k jedné TV a k druhé pak právě prostřednictvím bezdrátového adaptéru. Dálkovým ovladačem si pak už jen uživatel vybírá, na které televizi má obraz zrovna hrát.

  • Klady: dokáže bezproblémově přenášet obraz ve vysokém rozlišení
  • Zápory: v místech s vysokým rušením může docházet k výpadkům signálu
  • Cena: 1990 Kč

Zyxel PLA5256 Twin pack: internet ze zásuvky

Se stavbou sítě mohou pomoci také klasické elektrické zásuvky, respektive tzv. homeplug systémy. Místo umisťování nových síťových kabelů jednoduše využívají už existující elektrické rozvody. Na trhu jich je celá řada.

Především vysokou přenosovou rychlostí se snaží zaujmout sada dvou adaptérů Zyxel PLA5256 Twin pack, která vyjde na necelé tři tisíce korun. Výrobce garantuje dosah signálu při ideálních podmínkách až 300 metrů a rychlost přenosu dat až 1800 Mb/s. V méně kvalitních zásuvkách ale budou přenosové rychlosti výrazně pomalejší.

Foto: archív výrobce

ZyXEL PLA5256 Twin pack

Zařízení se vyznačuje velice jednoduchou instalací – v podstatě stačí adaptéry zapojit do zásuvky, stisknout na každém adaptéru párovací tlačítko a vše automaticky funguje, jak má. Instalace se tedy nemusí obávat ani méně zkušení uživatelé.

Kromě počítačů lze pomocí homeplug adaptérů připojit k síti také televizní konzoli, multimediální centrum nebo například tiskárnu. Na trhu jsou nicméně i levnější modely, které jsou pomalejší. Ty nejsou pro přenášení větších dat – například videí – příliš vhodné.

  • Klady: rozvede internet kdekoli, kde je elektřina
  • Zápory: v méně kvalitních zásuvkách je rychlost výrazně nižší
  • Cena: 2800 Kč

TP-Link KL130 Kasa: budiž světlo

Chytrá žárovka TP-Link KL130 Kasa vypadá na první pohled jako nějaký obyčejný model. Ve skutečnosti jde ale o poměrně sofistikované zařízení, které se dokáže připojit k domácí wi-fi síti. Poté je možné žárovku ovládat pomocí chytrého telefonu klidně i z druhého konce planety. Přívodního elektrického kabelu se tak nemusíte ani dotknout, vše obsloužíte bezdrátově.

Žárovka má světelný tok 800 lumenů a je možné jej upravovat. Dokáže se tedy přizpůsobit aktuálním potřebám uživatele – zda v danou chvíli ocení vyšší nebo nižší hladinu osvětlení. Kromě jasu je možné upravovat i barevnou teplotu bílého světla – od měkké bílé (2500 K) po denní světlo (9000 K). A dokonce také měnit i zbarvení světla.

Foto: archív výrobce

TP-Link KL130 Kasa

Přímo z mobilní aplikace je přitom možné nastavovat řadu dalších parametrů. Vytvořit si je možné klidně i rozvrh, kdy se žárovka rozsvítí nebo zhasne. Můžete si nastavit ranní buzení světlem nebo rozsvícení žárovek při soumraku. Nastavené osvětlení poté snadno uložíte a posléze vyvoláte.

Pozitivem je jistě také nízká spotřeba. V závislosti na konkrétním nastavení je až o 80 % nižší ve srovnání s normálními žárovkami o výkonu 60 W. Navíc máte možnost sledovat spotřebu energie v reálném čase.

  • Klady: vypadá jako obyčejná žárovka, dovoluje měnit barvy
  • Zápory: cena ve srovnání s obyčejnými úspornými žárovkami
  • Cena: 900 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Apple chce pokořit nejlepší notebooky

Na pulty obchodů míří nový špičkový počítač od společnosti Apple, který si odbyl premiéru minulý týden. MacBook Pro 13 se svým vzhledem takřka neliší od...

Výběr článků

Načítám