Hlavní obsah

Zájem o videohry slábne. Za vyšší provozní zisk vděčí Sony filmům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Společnost Sony Group zvýšila za uplynulý finanční rok provozní zisk o 26 procent na rekordních 1,2 bilionu jenů (asi 218 miliard Kč). Japonský výrobce elektroniky se potýkal v tomto období se slabším prodejem her, což však kompenzoval výkon filmové divize, například úspěch filmu Spider-Man: Bez domova. Finanční rok 2021 skončil japonské společnosti v březnu.

Trailer ke hře Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Video: archív tvůrců

 
Článek

Čistý zisk firmě klesl o 14,3 procenta na 882,2 miliardy jenů, tržby pak skupina zvýšila o 10,3 procenta na 9,92 bilionu jenů (1,8 bilionu Kč).

Sony očekává, že jí provozní zisk za nynější finanční rok mírně klesne a dosáhne zhruba 1,16 bilionu jenů. Analytici podle společnosti Refinitiv odhadovali, že provozní zisk dosáhne 1,21 bilionu jenů.

I když byl v rámci celoročních výsledků zájem o videohry slabší, ve čtvrtém čtvrtletí Sony zvýšila díky výkonu divizí her a síťových služeb provozní zisk o 109 procent na 138,6 miliardy jenů. Tržby za období od ledna do března činily 2,2 bilionu jenů, meziročně stouply o jedno procento. Čistý zisk Sony za čtvrtletí zvýšila o 67 procent na 111,1 miliardy jenů.

Žádná zábava a hraní. S Ruskem končí kvůli válce Sony i Nintendo

Hry a herní systémy

Prodalo se už téměř 20 milionů PlayStationů

Firma těží ze silné poptávky po herních konzolích PlayStation 5, jejichž prostřednictvím si mohou zákazníci stahovat hry a registrovat předplacené služby.

Za uplynulý finanční rok se jich prodalo 11,5 milionu kusů. Od uvedení na trh v roce 2020 jich bylo dodáno téměř 20 milionů kusů, a to i přes nedostatek polovodičů, který omezil výrobu, uvedla agentura Reuters.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Zájem o PlayStation 5 je v současnosti stále tak vysoký, že jej drtivá většina obchodníků nemá skladem. Lidé na vyřízení objednávky musí po objednání čekat klidně i několik měsíců.

Sony teď rozšiřuje své působení v oblasti softwaru. V únoru společnost oznámila akvizici, že za 3,6 miliardy dolarů (85 miliard Kč) převezme firmu Bungie. Ta sídlí ve městě Bellevue v americkém státě Washington. Z její dílny pochází mimo jiné série videoher Halo. Jako soukromá společnost vznikla v roce 2007, kdy se oddělila od Microsoftu.

Další miliardová akvizice herního světa. Sony kupuje vývojáře Bungie

Hry a herní systémy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám