Hlavní obsah

Pokračování Half-Lifu vyjde po 15 letech. Už příští měsíc

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Valve ohlásila již loni na podzim, že pokračování Half-Lifu vyjde na jaře letošního roku. Nyní však zástupci společnosti upřesnili, že se tak stane 23. března. Kvůli novému dílu nazývanému Alyx si nicméně budou hráči muset sáhnout hluboko do peněženky.

Ukázka ze hry Half-Life: AlyxVideo: archív tvůrců

 
Článek

Zatím všechny předchozí díly ze série Half-Life se totiž daly hrát na běžných počítačích. Nejnovější pokračování je však určeno výhradně pro systémy virtuální reality. Kvůli tomu poběží pouze na strojích, které podporují speciální headsety – konkrétně Valve Index, HTC Vive, Oculus Rift a helmy se standardem Windows Mixed Reality.

Výrobce tedy doporučuje přinejmenším grafické karty Nvidia GeForce GTX 1060 či AMD Radeon RX 580 s 6GB pamětí. Sestava musí být zároveň vybavena procesory Intel Core i5-7500, AMD Ryzen 5 1600 nebo vyššími verzemi. Nepočítejte tedy, že byste rozjeli hru na několik let starých počítačích.

Problém může představovat také požadavek na 12 GB operační paměti, i některé aktuálně nabízené herní stroje totiž mají stále jen 8 GB, byť se bavíme o těch levnějších počítačích.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Half-Life: Alyx

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Half-Life: Alyx

Patrně není potřeba zdůrazňovat, že herní grafika ušla za posledních 15 let dramatický kus cesty, a tak není překvapivé, že novinka působí ve srovnání s dvojkou úžasně. O to více, že je svět Half-Life poprvé zasazen do prostředí virtuální reality.

„Čeká vás opravdový Half-Life, který zažijete doslova na vlastní kůži,“ vzkazují tvůrci fanouškům. Zveřejněná videoukázka dává tušit, že lekacích scén bude opravdu celá řada. Právě díky využití systémů pro virtuální realitu by měl být celkový zážitek ze hraní o to intenzivnější.

Sázka na virtuální realitu se Valve vyplatila, zájem o brýle je obrovský

Hry a herní systémy

Novinka je dějově zasazena mezi události prvního a druhého dílu. Jak již samotný název napovídá, hráči se převtělí do role hlavní hrdinky Alyx Vance, v titulu nicméně nebude chybět ani její otec Eli.

Po incidentu v Black Mesa je planeta okupována mimozemskými silami Combine. Alyx a Eli musí pomoci hrstce odvážných lidí ve výzkumu, aby matičku Zemi společnými silami zachránili. Fanoušky série čekají souboje, průzkumné mise po zdecimovaném světě a celá řada hádanek, pokud se je nepodaří rozluštit, neposunou se hráči dál.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Half-Life: Alyx

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Half-Life: Alyx

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám