Hlavní obsah

Pandemie vývoj her v Česku nezastavila, tržby dokonce rostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obor, který v tuzemsku jako jeden z mála nepoznamenala pandemie koronaviru, byl vývoj počítačových her. Pro více než dvě třetiny českých firem, které se zabývají vývojem počítačových her a animací, byl rok 2020 lepší než rok 2019. Zaznamenaly větší zájem o své produkty a měly i vyšší tržby. Optimisticky vidí i budoucnost odvětví a hledají další posily. Vyplývá to z průzkumu platformy Creatoola.

Upoutávka na hru Beat SaberVideo: Beat Games

 
Článek

Některá česká studia působící v oboru dosáhla v posledních letech výrazných mezinárodních úspěchů. Herní obor patří ke kreativním průmyslům a podobně, jako se ve světě v posledních letech mluvilo o Česku ve spojení se studentským Oscarem pro film Dcera, bylo tomu tak třeba i díky videohře Beat Saber, kterou vyvinulo české studio Beat Games. Napříč všemi dostupnými platformami se jí prodaly čtyři miliony kopií.

Pro české studio Bohemia Interactive byl loňský rok podle všech klíčových výkonnostních ukazatelů tím druhým nejúspěšnějším od založení studia v roce 1999. Tržby loni oproti roku 2019 vzrostly o desetinu, ukazatel EBITDA se meziročně zvýšil téměř o třetinu. Prodeje her táhly zejména tituly Arma 3 a DayZ.

Ukázky ze hry Arma 3

Průzkumu se v závěru roku 2020 zúčastnilo 19 předních českých firem z oboru animace a počítačových her. Z nich 14 hledá nové lidi. Z dotázaných společností jich 70 procent uvedlo, že jejich situace i tržby byly loni lepší než předchozí rok, dvě firmy z této skupiny zaznamenaly dokonce výrazné zlepšení. Dalších 15 procent nevnímá žádný velký meziroční posun, zbylých 15 procent zaznamenalo zhoršení, většinou však jen mírné.

V herním světě se během roku 2020 zlepšila situace všem respondentům. Zlepšení a potřeba nabírat další lidi převládá i v animaci. Z průzkumu vyplývá, že pokud osloveným studiím něco brání v rozmachu, je to nejčastěji nedostatek expertů. Hledaní jsou programátoři, animátoři, střihači nebo světelní designéři.

Zájem o videohry dramaticky narostl. Díky koronaviru

Hry a herní systémy

Většina dotázaných firem v anonymním průzkumu zmínila i výši platů. Byť je proti minulým letům nezvyšují, jsou výrazně nadprůměrné. Některé platy v oboru znatelně přesahují 100 000 korun měsíčně, většina se pohybuje ve vyšších desetitisících za měsíc a málokterý z respondentů uvedl, že by měsíční plat pro nové lidi na odborných pozicích nedosáhl 35 000 korun.

Creatoola je platforma, která pomáhá s orientací ve světě animace, her a vizuálních efektů v ČR. Její vznik iniciovala Asociace animovaného filmu a jejími partnery jsou Herní klastr Brno, festival Anifilm a konference Game Access.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám