Hlavní obsah

Naštvaní ptáci se změnili k nepoznání. Jak se vyvíjel fenomén Angry Birds

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tento týden uplynulo deset let od vydání první hry ze série Angry Birds. Naštvaní ptáci si od té doby dokázali podmanit nejen dotykové displeje chytrých telefonů, ale také počítače, tablety či konzole. A v neposlední řadě také filmová plátna. Připomeňte si ty nejpovedenější herní kousky, které v uplynulé dekádě vyšly.

Upoutávka na nové pokračování herní legendy Angry Birds, kde si hlavní roli zahrají prasata

 
Článek

Na první pohled jednoduchá hříčka se stala po svém vydání 10. prosince 2009 doslova návykovou. Uživatelé totiž museli prokázat svůj um hned v několika oblastech – v odhadu, v míření i strategii.

Fenomén Angry Birds začal dobývat svět her před deseti lety

Hry a herní systémy

Popularitu her s naštvanými ptáky nijak nebrzdil ani vcelku jednoduchý děj. Zástupci ptačí říše jsou naštvaní, protože jim představitelé vepřového království ukradli vajíčka a chtějí si je udělat k večeři. Cílem je nasměrovat ptáčky tak, aby „pozabíjeli“ všechna prasata. Ve hře se přitom objevují zástupci různých čeledí, přičemž každý má jiné přednosti.

Tento jednoduchý herní koncept byl v průběhu uplynulých deseti let několikrát obměněn. V některých dílech jsou hrdinové dokonce vybaveni různými zbraněmi, jako jsou hvězdné meče či pistole s laserovými paprsky. Základní děj ale zůstává prakticky úplně stejný.

Foto: mif, Novinky

Ukázka ze hry Angry Birds

Například v roce 2012 přišel titul Space. Tato verze byla daleko obtížnější než předchozí tituly. Ve vesmíru totiž budou muset hráči počítat nejen s pravidly gravitace, ale i se stavem beztíže.

Do vesmíru se naštvaní ptáci společně s prasaty vydali také v titulu Angry Birds: Star Wars. Jak již samotný název napovídá, předlohou byly slavné Hvězdné války. V pokračování Angry Birds Transformers se zase ptáci převtělili do role hodných Autobotů, zatímco jejich protivníci do zlých Deceptikonů.

Prasata v hlavní roli

Připomenout si rozhodně zaslouží také titul zvaný Bad Piggies, kde si pro změnu zahrála hlavní roli prasata. Hráči mohli v tomto díle vytvářet vlastní vozítka a prokázat svůj stavitelský um.

Celkově mají hry ze série Angry Bird na kontě na 4,5 miliardy stažení. A podle toho, jak jsou tvůrci ze studia Rovio stále aktivní, lze předpokládat, že toto číslo v následujících letech ještě poroste.

Angry Birds Space

Angry Birds Star Wars

Angry Birds Star Wars 2Video: Rovio

Upoutávka na hru Angry Birds Transformers

Trailer k filmu Angry Birds ve filmuVideo: Falcon

Angry Birds ve filmu 2Video: Falcon

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám