Hlavní obsah

Microsoft chystá herní tablet

Novinky, zgl

Speciálně pro hráče by měla být určena nová verze počítačového tabletu Surface od Microsoftu. U novinky se počítá s podporou Windows 8 i herní platformy Xbox. S odvoláním na zdroje obeznámené s plány amerického softwarového giganta to uvedl server The Verge.

Foto: Reuters

Microsoft Surface

Článek

„Xbox Surface bude mít nejspíše proti standardní verzi jiný procesor a bude mít k dispozici výkonnější operační paměť určenou speciálně pro náročné hry. Řekli nám, že tablet poběží na nových Windows, nebude se však jednat o plnou verzi, ale pouze o jádro. Vše bude podřízeno hrám,“ uvedl Tom Warren ze serveru The Verge.

Podle něj ale nový tablet nebude mít ambice nahradit na trhu tradiční televizní konzole Xbox, s jejich prodeji počítá Microsoft i nadále. Druhá generace tabletu Surface se tak bude soustředit spíše na uživatele, kterým současný model nevyhovuje a kteří podobné zařízení chtějí čistě na hraní her.

Oficiálně Microsoft spekulace o novém tabletu zatím nepotvrdil. Nicméně již dříve prozradil produktový manažer amerického softwarového giganta Panos Panay, že Surface bude možno využít jako herní zařízení. [celá zpráva]

Foto: Microsoft

Ovladač pro Xbox 360

„Použili jsme klasický USB ovladač z Xboxu 360 k hraní na tabletu a fungoval skvěle,“ konstatoval Panay. Na otázku, zda bude nový tablet s Windows 8 podporovat i pohybový senzor Kinect, který je vybaven také USB portem, odpověděl stroze: „Zatím jsme to nezkoušeli.“

Surface se již prodává v zahraničí

Za 100 eur (2500 Kč) je možné k tabletu od Microsoftu přikoupit speciální kryt, který po jednoduchém nacvaknutí bude sloužit jako klávesnice. Nejvyšší verze novinky je již dodávána s tímto krytem a navíc má 64GB paměť. Tu si Microsoft cení na 679 eur (16 950 Kč).

Microsoft Surface

Tablet Surface začal Microsoft oficiálně prodávat na vybraných trzích na konci října. Dostupný je například v USA, Kanadě, Anglii či Francii. V první fázi novinku nabízí americký softwarový gigant také v sousedním Německu. Základní verze postavená na procesoru Nvidia T30, která má k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, se tam prodává za 479 eur (11 950 Kč).

Tablety lákají i herní vývojáře

Počítačové tablety jsou rok od roku výkonnější, čehož si všímají i tradiční výrobci videoher. Na těchto lehce přenosných počítačích s dotykovými displeji se tak stále častěji objevují tituly, které byly doposud výsadou herních konzolí.

Tablety lákají vývojáře především díky neustále rostoucí uživatelské základně. Každé čtvrtletí se totiž prodá na celém světě přes 20 miliónů přístrojů, o čemž si výrobci konzolí mohou nechat jenom zdát. Na vývoji her pro tablety již pracují giganti, jako je Electronic Arts, Crytek či Epic Games.

Podle statistik navíc prodeje her pro tablety dramaticky rostou. To je dáno především jejich nízkou cenou, která zpravidla nepřesahuje hranici 200 korun, zatímco tituly pro tradiční konzole často stojí i více než tisícovku. [celá zpráva]

Kdy bude tablet Surface dostupný v Česku, zatím není jasné. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám