Hlavní obsah

Počítačové tablety budou konkurovat herním konzolím

Novinky, mif, zgl

Počítačové tablety jsou rok od roku výkonnější, čehož si všímají i tradiční výrobci videoher. Na těchto lehce přenosných počítačích s dotykovými displeji se tak stále častěji objevují tituly, které byly doposud výsadou herních konzolí.

Foto: Novinky

Asus Transformer Pad TF300

Článek

Tablety výrobce lákají vývojáře především díky neustále rostoucí uživatelské základně. Každé čtvrtletí se totiž prodá na celém světě přes 20 miliónů přístrojů, o čemž si výrobci konzolí mohou nechat jenom zdát. Na vývoji her pro tablety již pracují giganti, jako je Electorics Arts, Crytek či Epic Games.

Podle statistik navíc prodeje her pro tablety dramaticky rostou. To je dáno především jejich nízkou cenou, která zpravidla nepřesahuje hranici 200 korun, zatímco tituly pro tradiční konzole často stojí i více než tisícovku.

Foto: Asus

Asus Transformer Pad TF300

Jak je tablet použitelný coby herní zařízení, jsme vyzkoušeli na modelu Asus Transformer Pad TF300. Aktuálně jde totiž o jeden z nejvýkonnějších přístrojů na tuzemském trhu. Jeho základem je platforma Nvidia Tegra 3 s čtyřjádrovým procesorem a 12jádrovým grafickým čipem.

Novinka je vybavena 10,1palcovým displejem s rozlišením 1280x800 obrazových bodů. Přístroj je během hraní možné připojit i k televizoru nebo monitoru prostřednictvím HDMI konektoru, podporováno je přitom i hraní ve 3D – to ale samozřejmě musí podporovat i TV.

K tabletu od Asusu je navíc možné jednoduchým nacvaknutím připojit i klávesnici a používat jej jako klasický notebook. Dokovací stanice prodlouží o více než pět hodin výdrž baterie a navíc je ji možné využít i pro ovládání her.

Foto: Nvidia

Tegra Zone

Hry je možné do tabletu s Androidem a platformou Nvidia nainstalovat několika různými způsoby. Jedním z nejjednodušších je ale stažení aplikace Tegra Zone, prostřednictvím které je možné stahovat do přístrojů placené i volně dostupné tituly.

Hry jsou v Tegra Zone zobrazeny včetně detailního popisu, ukázkových videí a fotografií. Každá hra je navíc optimalizována konkrétně pro platformu Nvidia tak, aby běžela plynule a v co nejlepších detailech a rozlišení.

Sonic 4 Episode II: za záchranu světa

Na světě snad není hráče, který by neznal dobrodružství ježka Sonica. V druhé epizodě čtvrté série se hlavní hrdina musí obrátit na své staré přátele, aby mu pomohli bojovat proti zlému doktorovi Eggmanovi a zachránit svět. Projít přitom budou muset společně celou řadou náročných kol, kde na ně kromě nejrůznějších překážek bude čekat i řada nebezpečných nepřátel.

Foto: Nvidia

Sonic 4 Episode II

I když má Sonic 4 Episode II poměrně jednoduchý děj, hráče zaujme především rychlým spádem a nápaditými úrovněmi. V těch si hráči vyzkouší své znalosti z logiky i fyziky. Nechybí ani on-line režim, ve kterém mohou hráči proti doktorovi Eggmanovi spojit své síly.

  • Klady: díky velkému množství úrovní si hráči s titulem Sonic 4 Episode II vystačí poměrně dlouho
  • Zápory: některým jedincům může u titulu chybět propracovanější děj
  • Cena: 150 Kč

Max Payne Mobile: legendární detektiv se vrací

Společnost RockStar Games, která stojí například za kultovní sérií videoher Grand Theft Auto, uvedla na trh v minulých letech třídílnou sérii akčního trháku Max Payne. Titul, který se díky široké základně fanoušků stal doslova kultovní legendou, je pojmenován podle hlavního hrdiny – drsného detektiva Maxe Payna.

Foto: Nvidia

Max Payne Mobile

Děj hry se odehrává v New Yorku ve chvíli, kdy se elitní detektiv vrací z práce domů, kde nalezne zavražděné svoje blízké. Payne se poté snaží najít všechny padouchy a smrt své rodiny pomstít. Pochválit si hra zaslouží především za povedenou grafiku, která naplno využívá výkon platformy Nvidia Tegra 3.

  • Klady: povedená grafika
  • Zápory: na pomalejších a starších tabletech nemusí hra kvůli náročné grafice fungovat vždy plynule
  • Cena: 65 Kč

Puddle: poučná zábava

Hra Puddle, která byla v roce 2010 oceněna jako nejlepší herní titul na festivalu Independent Games, se snaží zábavnou formou hráče vzdělávat. Hlavním hrdinou hry totiž není žádný superhrdina, ale hned několik různých druhů tekutin – například voda, olej, nitroglycerin nebo láva.

Foto: Nvidia

Puddle

Tekutiny je nutné nakláněním dostat až do cíle, což přitom není v některých případech vůbec jednoduché. Každé další kolo je totiž složitější bludiště a hráči musí hledat co nejrychlejší cestu, aby jim tekutina vystačila. V úvahu přitom musí brát nejenom gravitaci, ale například i teplotu prostředí a nejrůznější překážky. U některých nástrah, jako jsou rostliny nebo elektrické výboje, totiž tekutina ubývá rychleji.

  • Klady: poučný charakter hry
  • Zápory: hra obsahuje pouze 40 úrovní, které náruživější hráči zvládnou dohrát velice rychle
  • Cena: 105 Kč

Jett Tailfin Racers: roztomilé závody rybek

Především na nejmenší jedince cílí Jett Tailfin Racers. Jak již název titulu napovídá, jedná se o závodní hru. Žádné nadupané sporťáky nebo motorky ale nečekejte. Soupeřit mezi sebou totiž budou ryby na dně oceánu. Překážky jim přitom budou tvořit kromě vraků lodí i kameny, mušle a nejrůznější rostliny.

Foto: Nvidia

Jett Tailfin Racers

Hra má velice poutavou a propracovanou grafiku, i když záleží, na jakém konkrétním zařízení ji hrajete. K dispozici je totiž pro druhou i třetí generaci platformy Nvidia Tegra. Zatímco na třetí jsou všechny detaily krásně vyhlazeny, včetně vzduchových bublinek, u druhé generace si je možné všimnout rozmazanějších detailů a kostrbatějších hran.

  • Klady: líbivý design prostředí hry
  • Zápory: na starších tabletech nejsou grafické detaily tak dobře vykresleny
  • Cena: 65 Kč

Šikovné příslušenství

Stejně jako ke klasickým počítačům a televizním konzolím se i k tabletům vyrábí šikovné herní příslušenství. Například společnost Logitech vyrábí speciální joystick, který je určen pro jedince dávající přednost klasickým tlačítkům před dotykovými displeji.

Foto: Logitech

Logitech Joystick for iPad

Novinka má jednoduchou pružnou plastovou konstrukci, která je na jedné straně zakončena dvěma přísavkami. Pomocí těch je celé zařízení přiděláno k tabletu. Na druhém konci je pak směrový ovladač nazývaný d-pad, který má na svém konci speciální vrstvu schopnou ovládat dotykový displej.

Joystick se na tablet umisťuje vždy v rohu displeje, kde jsou obvykle umístěna i virtuální tlačítka. Tím se dostáváme k největší nevýhodě přístroje. V případě, že se hra ovládá jiným způsobem, není možné přístroj od Logitechu prakticky použít. Naštěstí her, se kterými je zařízení kompatibilní, je stále dost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám