Hlavní obsah

Kooperační Wolfenstein: Youngblood neurazí, ale ani nenadchne

Novinky, David Ryneš

Wolfenstein patří jednoznačně mezi nejslavnější hry. I přes pár přešlapů se sérii více než dobře dařilo, a to zejména posledním dvěma kouskům New Order a New Colossus. Nyní se vývojáři z MachineGames spojili se studiem Arkane a připravili pro hráče kooperativní odbočku zvanou Youngblood, ve které se hlavní role ujímají dcery Williama B. J. Blazkowicze.

Upoutávka na hru Wolfenstein: YoungbloodVideo: Bethesda Softworks

 
Článek

Jsou to zhruba dva roky od vydání skvělého pokračování restartované značky Wolfenstein, za kterou stojí tým z MachineGames. Navázali na úspěch z roku 2014 a opět hráčům dokázali, že jsou hodni pracovat s touto dnes již legendární sérií. Nyní se ale vydali do neprobádaných vod otevřeného světa a kooperativní akce a je to na titulu vidět.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Wolfenstein: Youngblood

Youngblood se odehrává dvacet let po New Colossus a hlavní postavou není B. J., ale jeho dcery Jessica a Sophia. Hráč si zprvu vybere základní výbavu a zvolí si, za kterou ze sester bude hrát, a poté se ocitne v nacisty ovládané Francii. Taťka se totiž ztratil, a tak jej sestry společně s místním odbojem hledají.

V úkrytu odboje dostávají jednotlivé úkoly, a to jak ty hlavní příběhové, tak vedlejší pro získání zkušeností a postupné vylepšení nejen výbavy, ale také sekundárních schopností. Ano, Wolfenstein: Youngblood už není pouze čistokrevná akční střílečka z pohledu vlastních očí, ale přimíchává trochu RPG prvků.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Wolfenstein: Youngblood

Bohužel ale tyto prvky jsou do hry namontovány vyloženě agresivně, a tak pomalu postrádají smysl. Každá ze sester má svou hlavní schopnost. Jedna doplňuje zdraví a druhá brnění. Poté si hráč u nich postupně odemyká pasivní schopnosti, jako jsou lepší zdraví, možnost unést těžké zbraně atd. Mimo odemykání schopností si hráč postupně upravuje i arzenál zbraní. To je naopak zpracované celkem dobře a je hezké, že se změny projevují nejen ve statistikách, ale také vizuálně.

Co se týká hratelnosti samotné, tak tady se vývojáři celkem sekli. Ačkoliv hra nabízí relativně velké mapy a hráč se v nich může se solidní volností pohybovat, většina lokací si je bohužel neskutečně podobná a všudypřítomní nacisté, kteří se neustále objevují pořád dokola, na zážitku notně ubírají.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Wolfenstein: Youngblood

Každá z lokací má nějakou doporučenou úroveň, kterou by měl hráč mít. Z toho se poté odvodí, zdali hráč má proti skupinám nacistů šanci, nebo nikoliv. Tužší protivníci tak na sobě mají brnění a zároveň každý z nich má slabost proti jiné zbrani. Na papíře tento nápad vypadá rozhodně dobře, ale v konečném provedení to moc dobře nefunguje. Hráč totiž nemá vždy náboje do požadované zbraně, a tak udolává protivníka klidně i několik minut, což na zábavnosti také zrovna dvakrát nepřidává.

Technicky je na tom Youngblood dobře. Stejně jako výborný New Colossus, i tahle odbočka je poháněna technologií id Tech 6, a tak je titul nesmírně detailní. Zbraně jsou velice dobře vymodelované a výbuchy dostatečně efektivní.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Wolfenstein: Youngblood

Ne že by byl Wolfenstein: Youngblood vyloženě špatnou hrou, ale očividně byl titul šitý horkou jehlou. RPG elementy postrádají smysl a design jednotlivých úrovní je přinejmenším odfláknutý. Přitom v akčních pasážích dokáže zabavit, a to i přes některé frustrující prvky a špatnou umělou inteligenci. Z hodně očekávané akce se tak stala akce notně průměrná.

Wolfenstein: Youngblood vyšlo pro osobní počítače a herní konzole Xbox One, PlayStation 4 a Nintendo Switch.

HODNOCENÍ: 5/10

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám