Hlavní obsah

Konzole nové generace stále v nedohlednu, k mání je pouze Xbox Series S

Novinky, abr

Ani měsíc po Vánocích, kdy bývá obvykle nápor zákazníků největší, se nepodařilo vyřešit tuzemským prodejcům nedostupnost herních konzolí nové generace. Ty jsou stále beznadějně vyprodané, jedinou výjimku představuje nejlevnější model Xbox Series S.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

 
Článek

Marně byste tak v obchodech hledali PlayStation 5, PlayStation 5 Digital Edition či Xbox Series X. Situace je tak žalostná, že prodejci dokonce přestali zákazníky informovat o tom, kdy by mohly být jednotlivé modely skladem.

Neoficiálně se mluví o únoru až květnu, ale jisté to není. Situace dokonce došla tak daleko, že některé obchody přestaly přijímat objednávky na nedostupné konzole. Je to dáno tím, že vyřízeny nejsou ještě ani všechny objednávky z loňského podzimu.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Pokud chce tedy nyní někdo koupit konzoli nové generace, má jedinou možnost – Xbox Series S. Ten se v obchodech nabízí za 7999 Kč, což je stejná suma jako před Vánocemi.

Většina zájemců se totiž nechala oslnit vysokým výkonem, kvůli čemuž upřednostňovala Xko. Ve skutečnosti ale má rozhodně co nabídnout i verze s písmenem S v názvu. Je totiž daleko kompaktnější, a přitom nabízí stále velmi solidní výkon, který stačí i na chod moderních her. Obzvláště pokud vlastníte Full HD televizor, a ne modernější přístroj s rozlišením 4K, bude Xbox Series S vhodnou volbou.

PlayStation 5 za 20 000 korun? Překupníci se snaží vydělat na nedostatku konzolí

Hardware
Foto: archív výrobce

Xbox Series S

Levnější Xbox Series S vychází designově ze stejného konceptu jako jeho bratříček. Místo černé barvy ale výrobce vsadil na bílou, černý je pouze kruhový větrací otvor na boku. Ve srovnání s Xkem je také novinka daleko kompaktnější – je užší a zároveň také nižší.

Malá novinka nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 512 GB. Grafické jádro podporuje ray tracing, tedy věrnější grafiku. Konzole je schopna přirozeněji vykreslovat stíny, světla a odlesky. Výkonu by Xbox Series S měl mít dostatek na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám