Hlavní obsah

Epicu se daří i bez Applu. Fortnite nebyl zlatou žílou

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí si patrně myslela, že blokace titulu Fortnite na zařízeních s logem nakousnutého jablka bude mít velký dopad na studio Epic Games, respektive na jeho hospodářské výsledky. Jak ale vyplývá z čerstvě zveřejněných dat serverem ScreenRant, není to tak úplně pravda. Apple rozhodně nebyl pro Epic Games zlatou žílou.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Fortnite je bezplatný titul, ve kterém však hráči mohou utrácet klidně i tisíce korun. Na rozdíl od celé řady konkurenčních titulů však svými transakcemi nezískávají žádnou konkurenční výhodu, ale pouze zajímavější oblečky, nejrůznější tanečky a další podobné vychytávky.

Z nově zveřejněných dat od serveru ScreenRant je patrné, že nejvíce utrácí ve Fortnitu majitelé konzolí PlayStation 4 – tvoří 46,8 % ze všech uskutečněných transakcí. Hned druhé místo v žebříčku patří konzoli Xbox One (27,5 %).

Na iPadech a iPhonech chybí Fortnite přes půl roku. A smír je v nedohlednu

Hry a herní systémy

Data přitom pojednávají o situaci mezi březnem 2018 a červencem 2020, tedy o době, kdy byl Fortnite na zařízeních s logem nakousnutého jablka stále ještě dostupný. Platforma iOS se na uskutečněných transakcích podílela pouze 7 %. Pokud bychom hodnotili pouze první polovinu roku 2020, bylo by to dokonce pouze 5,8 %.

Zbylé transakce si mezi sebe rozdělili hráči na klasických počítačích, konzoli Nintendo Switch a na mobilních zařízeních s operačním systémem Android.

Jak je tedy z řádků výše patrné, celý spor není veden kvůli obřím výdělkům, ale také skutečně kvůli poplatkům, proti kterým vedení Epic Games protestuje. Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů Apple a Google, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize ve výši 15 až 30 procent.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games v polovině loňského srpna nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky které mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obrazem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Zatímco Google sám poplatky snížil, s Applem se Epic Games stále ještě soudí. Spor tedy rozhodně ještě není u konce. Vše ale bohužel nasvědčuje tomu, že na iPadech a iPhonech – tedy na platformě iOS od Applu – si Fortnite jen tak nezahrajeme.

Ledy se pohnuly. Google sníží poplatek, který účtuje vývojářům

Software

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Tvůrci Fortnitu dostali miliardovou injekci

Popularita Fortnitu nijak dramaticky neklesá ani po letech, z čehož může mít studio Epic Games opravdu velkou radost. Zástupci tohoto herního domu se nyní...

Výběr článků

Načítám