Hlavní obsah

Xbox existuje už 20 let. Nejvýkonnější konzole v obchodech chybí

San Francisco

Svou první herní konzoli Xbox začala americká společnost Microsoft v USA prodávat před dvaceti lety, 15. listopadu 2001. Konzole vznikla jako reakce Microsoftu na PlayStation 2 od firmy Sony a především v USA si získala velkou popularitu.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

 
Článek

První konzole od Microsoftu se vyznačovala hardwarovou a softwarovou rozšiřitelností – například bylo možné si do konzole přidat vlastní pevný disk, využívat klávesnici, myš a podobně. Xbox využíval upravený procesor Intel Celeron o frekvenci 733 MHz a grafickou kartu GeForce od společnosti NVIDIA. Na trhu se objevilo několik verzí. Celkem bylo prodáno přes 24 milionů kusů.

Foto: Profimedia.cz

Xbox z roku 2001

Ještě úspěšnější byla druhá konzole od Microsoftu Xbox 360 z roku 2005, která byla vyvinuta ve spolupráci se společnostmi IBM, ATI, Samsung a SiS. Konzole již nabízela službu Xbox Live, umožňující hrát hry on-line a komunikovat s přáteli, stahovat filmy a dema. Prodalo se jí přes 84 milionů kusů.

Boom herních konzolí nastal v 90. letech, v roce 1994 uvedla na trh japonská firma Sony konzoli Playstation. Na novinku se stály fronty a za první měsíc se prodalo přes 300 000 kusů. Stejný úspěch slavila i po svém uvedení v Evropě a v USA. V současnosti se Playstation prodává už ve své páté generaci. Dalším konkurentem jsou konzole japonské firmy Nintendo.

Před rokem se začal prodávat PlayStation 5, v obchodech přesto stále chybí

Hardware

Čekání na nejvýkonnější konzoli

Třetí herní konzolí Microsoftu se stala Xbox One, která byla uvedena v listopadu 2013 a které se prodalo, včetně variant Xbox One X a Xbox One S, přes 50 milionů kusů.

Loni v listopadu byla na trh uvedena čtvrtá konzole Microsoftu Xbox Series X a Series S. Zatímco za první zmiňovaný model, který je napříč trhem nejvýkonnější, si prodejci naúčtují 13 499 Kč, odlehčená varianta Series S případné zájemce vyjde na 7999 Kč.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Atraktivnější cenovky dosáhl Microsoft vcelku jednoduše, snížil výkon konzole, a navíc ubral i optickou mechaniku. Levnější Xbox Series S vychází designově ze stejného konceptu jako jeho bratříček. Místo černé barvy ale výrobce vsadil na bílou, černý je pouze kruhový větrací otvor na boku. Ve srovnání s Xkem je také novinka daleko kompaktnější – je užší a zároveň také nižší.

Malá novinka nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 512 GB. Grafické jádro podporuje ray tracing, tedy věrnější grafiku. Konzole je schopna přirozeněji vykreslovat stíny, světla a odlesky.

Výkonu by Xbox Series S měl mít dostatek na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Skladem mají ale tuzemští prodejci pouze Xbox Series S, výkonnější Series X je i rok po startu prodejů nedostatkovým zbožím.

Foto: archív výrobce

Oba nové Xboxy vedle sebe (vlevo je verze Series X)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám