Hlavní obsah

Před pěti lety ukázal Steve Jobs svůj poslední iPad

Novinky, mif

Psal se rok 2011, byla středa 2. března. Tehdejší šéf Applu Steve Jobs se postavil před zaplněný sál, aby celému světu ukázal druhou generaci počítačového tabletu iPad. Už tehdy bylo jasné, že Jobs je vážně nemocný a patrně mu zbývají poslední týdny života. On však na sobě nedal vůbec nic znát…

Tisková konference, na které Steve Jobs ukázal iPad 2Video: archív výrobce

 
Článek

„Apple iPad 2 je o 33 procent tenčí než jeho předchůdce. Přitom je ale rychlejší a má stejnou výdrž,“ vychvaloval novinku Jobs, oděný tradičně v černém roláku a modrých džínách.

Skalním fanouškům ale nemohlo uniknout, že obličej amerického počítačového giganta je proti minulému roku opět o něco pohublejší, nejspíše kvůli nemoci. Na pódiu však vystupoval sebevědomě a rázně.

Samotný šéf Applu ale tehdy ještě patrně netušil, že má skutečně pravdu. IPad 2 totiž předběhl svou dobu. Zatímco většina zařízení s logem nakousnutého jablka se na pultech obchodů ohřeje tak maximálně rok nebo dva, tablet s dvojkou v názvu zdobil nabídku Applu dlouhé tři roky.

Prodával se tedy ve stejnou dobu, kdy byla k dostání dokonce už pátá generace iPadu a třetí byla již dávno stažená z obchodů. V podstatě tak přežil i svého následovníka – iPad 3. Ukončit prodej dvojky se americký počítačový gigant odhodlal až v roce 2014.

Možná to bylo i z vděčnosti, protože iPad 2 byl posledním tabletem s logem nakousnutého jablka, na jehož vývoji se podílel ještě sám Jobs. Mnoho lidí jej dodnes považuje za vizionáře, díky němuž firma slavila veškeré úspěchy. Co na tom, že byl iPad 2 pomalejší, těžší a neobsahoval nové napájecí a synchronizační rozhraní lightning, kterým se Apple snažil sjednotit všechny své přístroje.

Jobs z čela firmy odešel na konci srpna 2011. Sám uvedl, že již není schopen vykonávat povinnosti generálního ředitele. Ve společnosti Apple však i nadále působil, protože byl jmenován předsedou správní rady.

Jobs podlehl boji s rakovinou

O dva měsíce později, v říjnu 2011, zemřel ve svých 56 letech po letitém boji s rakovinou slinivky. Ve vedoucí pozici jej vystřídal Tim Cook.

Firmu Apple založili Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Gerald Wayne v roce 1976 v obyčejné garáži svých rodičů. Od počátku působil Jobs jako duchovní vůdce celé firmy. Wozniak se staral především o technické návrhy a konstrukci jednotlivých produktů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocný Steve Jobs odhalil iPad 2

Počítačový gigant Apple ve středu na konferenci v San Francisku představil světu druhou generaci nejpopulárnějšího počítačového tabletu iPad. Velkým...

Výběr článků

Načítám