Hlavní obsah

Ovladač PlayStationu dostane nová tlačítka, aby byli hráči rychlejší

Novinky, lez

Už příští rok se má začít prodávat speciální nástavec pro ovladač DualShock 4, který je určen pro televizní konzoli PlayStation 4. Ten by měl zajistit, že hráči budou při svých kláních rychlejší, neboť získají navíc dvě programovatelná tlačítka.

Foto: archív výrobce

Speciální nástavec pro DualShock 4

Článek

Současný DualShock 4 je navržen tak, že uživatelé musí pravým i levým ukazováčkem ovládat vždy dvě tlačítka najednou. Přehmatávání pak ve hrách může rozhodnout o výhře nebo prohře, neboť se přitom hráč značně zdržuje.

Co bude umět PlayStation 5? Šéf Sony se rozpovídal

Hry a herní systémy

Právě to by měl vyřešit nový nástavec, který se jednoduše připne na zadní stranu ovladače. Na něm budou dvě programovatelná tlačítka, jimž bude možné přiřadit libovolnou funkci. Uživatelé je budou moci ovládat prostředníčkem, díky čemuž budou jejich reakce ve hrách rychlejší.

Speciální nástavec bude mít navíc i miniaturní OLED displej, aby uživatelé přesně věděli, jak je jejich ovladač nastaven. Na pultech obchodů by se tato zajímavá novinka měla objevit v lednu, cenovka by se přitom měla pohybovat podle prvních odhadů okolo 800 Kč.

Foto: archív výrobce

Speciální nástavec pro DualShock 4

Chystá se nová konzole. A nový ovladač

Otázkou je, jak velký úspěch bude nová vychytávka mít, neboť už na konci nadcházejícího roku přijde PlayStation 5. A u něj by se měl právě zásadního vylepšení dočkat bezdrátový ovladač. Výrobce přitom nepotvrdil, zda bude nový nástavec s další generací konzole kompatibilní.

Pátá generace DualShocku má mít baculatější tvar, což by mělo v praxi přispět k příjemnější ergonomii. Větší je také dotyková plocha uprostřed. Ovladač by měl místo obyčejných vibrací nabídnout haptickou odezvu. Ovladač se tedy bude chvět podle toho, co se bude zrovna dít na obrazovce. Podle šéfa herní a zábavní divize Sony by se díky tomu měl hráč cítit úplně jinak, když se plazí nízkou trávou a když řídí nějaký závodní speciál.

Foto: japonský patentový úřad

Návrh zachycující nový (vlevo) a původní ovladač PlayStationu

K navození co nejreálnější atmosféry mají přispět také programovatelná tlačítka L2 a R2, u kterých půjde nastavením měnit intenzita stisku. V praxi tak vývojáři budou moci upravit sílu stisku podle toho, co se zrovna odehrává na obrazovce.

Tlačítka L2 a R2 slouží například v automobilových simulátorech namísto pedálů pro brzdu a plyn. Díky nové vychytávce bude možné simulovat intenzitu stisku různých verzí aut tak, jako je tomu ve skutečnosti – ve starších vozech půjdou pedály mačkat hůře, zatímco u novějších snadněji.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

PlayStation oslavil 25. narozeniny

Společnost Sony do určité míry změnila svět videoher, zásadní podíl měla také v posledních třech dekádách na jednotlivé tituly. Však také právě televizní...

Výběr článků

Načítám