Hlavní obsah

Nové iPady a MacBooky se budou místo v Číně montovat ve Vietnamu

Tchaj-pej

Tchajwanská společnost Foxconn, která je smluvním výrobcem elektroniky, přesune na žádost americké firmy Apple část montáže jejích přístrojů iPad a MacBook z Číny do Vietnamu. Agentuře Reuters to řekl informovaný zdroj. Apple tak chce minimalizovat dopady čínsko-americké obchodní války.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Článek

Vláda končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa se snažila přimět americké firmy k přesunu výroby z Číny. V době Trumpova funkčního období Spojené státy zavedly vyšší dovozní cla na elektroniku vyrobenou v Číně a omezily dodávky komponent vyrobených za využití amerických technologií čínským firmám, které Washington považuje za riziko pro národní bezpečnost.

Tchajwanští výrobci se obávají, že budou zavlečení do obchodní války, a proto přesunuli nebo zvažují přesun části výroby z Číny do zemí jako Vietnam, Mexiko či Indie. Foxconn podle zdrojů nyní staví montážní linku na tablety iPad a laptopy MacBook na severovýchodě Vietnamu. Začít s výrobou by měla v první polovině příštího roku.

Apple se přesouvá z Číny do Indie, vyrábí tam další iPhone

Internet a PC

„Změnu požadoval Apple. Chce diverzifikovat svou výrobu po obchodní válce,” řekl zdroj. Foxconn odmítl informace komentovat, Apple se k žádosti o komentář nevyjádřil.

Foxconn, známý také jako Hon Hai Precision Industry, v úterý oznámil, že investuje 270 milionů USD (5,9 miliardy Kč) do zřízení nové dceřiné společnosti FuKang Technology. Podle zdroje bude mít firma za cíl podpořit expanzi Foxconnu ve Vietnamu. Foxconn rovněž plánuje vyrábět v zemi pro své klienty, včetně japonské Sony, televizory a další elektroniku, dodal zdroj.

Podle výzkumné společnosti TrendForce se nyní všechny iPady montují v Číně. Případný přesun tak bude znamenat, že se iPady začnou poprvé vyrábět mimo Čínu. Kromě Foxconnu iPady montuje i tchajwanská firma Compal Electronics a čínská BYD Electronic International.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple láká na dva nové notebooky a mini PC

V Česku se začaly oficiálně prodávat dva nové notebooky od společnosti Apple, které si odbyly premiéru minulý týden. Společně s nimi na pulty obchodů dorazil...

Výběr článků

Načítám