Hlavní obsah

Nebezpečná nabíječka z Číny může způsobit smrt, varuje inspekce

Novinky, bri

Česká obchodní inspekce (ČOI) zachytila na pultech tuzemských obchodů nebezpečnou USB nabíječku, u které hrozí uživatelům úraz elektrickým proudem – v krajním případě dokonce i smrt. Nabíječka se prodávala v Česku pod názvem Swissten CLT304.

Foto: ČOI

Nebezpečná nabíječka Swissten CLT304

Článek

„ČOI u výrobku zjistila vysoké riziko úrazu elektrickým proudem až smrti spotřebitele tím, že se uživatel dotkne USB konektoru na těle výrobku, na kterém se objeví nebezpečné síťové napětí 230V v důsledku průrazu nedostatečné izolace mezi primární a sekundární částí výrobku,“ uvedli pracovníci inspekce.

ČOI kvůli možným rizikům na zdraví uživatelů okamžitě uložila zákaz dodávání výrobku na trh a zároveň nařídila jeho stažení z pultů obchodů. „Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na ministerstvu průmyslu a obchodu, informace o výrobku byly zveřejněny v systému RAPEX,“ doplnili pracovníci inspekce.

Foto: ČOI

Nebezpečná nabíječka Swissten CLT304

Zdůraznili přitom, že zmiňovaná nabíječka s microUSB konektorem navíc neměla vyhovující značení – nebylo na ní ani na obalu uvedeno obchodní jméno a kontaktní adresa výrobce, kontaktní adresa dovozce a nebyla uvedena jmenovitá hodnota vstupního proudu.

Pokud mají lidé nabíječku Swissten CLT304 doma, neměli by ji s ohledem na možná bezpečnostní rizika používat. Vhodné je kontaktovat prodejce a domluvit se na vrácení nebezpečného zboží.

Na jednotnou nabíječku mobilů Evropané pořád čekají

Mobil

Problémy měl i Apple

Vadné nabíječky nejsou problémem pouze méně známých výrobců z Číny, ale také renomovaných společností. Předloni se například ukázalo, že Apple léta prodával vadné zástrčky nabíječek.

Problém spočívá podle Applu v tom, že trojkolíkové adaptéry mohou v ojedinělých případech prasknout, čímž logicky představují riziko.

Týká se to MacBooků, iPadů a iPhonů, které byly prodávány v letech 2003 až 2010, a to v Británii, Hongkongu a Singapuru. Evropské koncovky, která se používá také u jablečných zařízení v České republice, se tedy svolávací akce netýká. Dotčená koncovka nicméně byla součástí cestovní celosvětové sady, která se v tuzemsku také prodávala. Čeští zákazníci by tedy rozhodně měli být také na pozoru.

Foto: archív výrobce

Vlevo je vadný typ zástrček, vpravo je již nová verze, která je bezpečná.

Reklama

Související témata:

Související články

Zavirované mohou být už i USB nabíječky

Bezpečnostní experti nás neustále nabádají, že máme dbát na bezpečnost chytrých telefonů a klasických počítačů, abychom nedali kyberzločincům šanci propašovat...

Jednotná nabíječka mobilů? Apple je proti

Americká společnost Apple, výrobce přístrojů iPhone, kritizuje návrh poslanců evropského parlamentu na uzákonění jednotné dobíječky pro mobilní telefony,...

Výběr článků

Načítám