Hlavní obsah

Na jednotnou nabíječku mobilů Evropané pořád čekají

Právo, pro

Mobilní telefony, tablety nebo čtečky knih mají mít v dohlednu v rámci EU i jednotnou nabíječku. Lidé by nabíječky nemuseli kupovat s každým zařízením, výrobci by je nedodávali rovnou v balení s přístrojem. V lednu k tomu vyzval Evropskou komisi europarlament.

Foto: Herbert Neubauer, APA, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Komise měla s legislativním návrhem přijít do poloviny roku, vzhledem k šíření nákazy ale k tomu podle místopředsedkyně Evropského parlamentu Dity Charanzové (za ANO) dojde pravděpodobně až začátkem příštího roku.

Komise už v roce 2009 podepsala s výrobci elektroniky dobrovolné memorandum o univerzální nabíječce, od té doby se toho ale moc nezměnilo. Většina nových přístrojů má sice nabíječku typu USB-C, stále jsou ale v prodeji telefony s microUSB, vlastní konektor má i americký Apple u svých populárních iPhonů.

Europoslanci podpořili zavedení jednotných nabíječek

Internet a PC

„Reagovali jsme, jakmile bylo jasné, že dobrovolná cesta selhala. Výrobci se hlásili k zavedení jednotné nabíječky podpisem pod nejrůznější oficiální memoranda, a když se vypla světla kamer, v tichosti vycouvali. A my mezitím každý rok vyhodíme v EU 50 tisíc tun nabíječek ke starým telefonům,“ řekla Právu Charanzová.

Jednotná nabíječka mobilů? Apple je proti

Mobil

Argument Applu, že unifikovaná nabíječka omezí inovace, odmítla: „Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody, víc k tomu asi netřeba dodávat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám