Hlavní obsah

Letos se dostupnost špičkových grafických karet nezlepší, připustila Nvidia

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičkové grafické karty GeForce RTX 3080 a RTX 3090 jsou v obchodech nedostatkovým zbožím. Podle společnosti Nvidia za to může obrovská poptávka ze strany zákazníků, uvedl šéf čipového gigantu Jen-Hsun Huang.

Foto: repro nvidia.com

Nvidia hlásí na svých stránkách vyprodáno.

Článek

Obě zmiňované karty šly do prodeje v minulých týdnech, obě byly vyprodané po pár desítkách minut. A herní fandové – podobně jako profesionálové, kteří potřebují vysoký grafický výkon – netrpělivě čekají, kdy se situace změní.

Nedočkavým zákazníkům ale aktuálně situace patrně úsměv nevykouzlí. „Modely RTX 3080 a RTX 3090 mají problémy s vysokou poptávkou, nikoliv s nabídkou. Problémem je, že poptávka je mnohem větší, než jsme očekávali. A to jsme přitom očekávali, že bude opravdu vysoká,“ prohlásil Jen-Hsun Huang.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Zároveň podotkl, že dostupnost karet by se měla zlepšit tím, jak bude trh více nasycen. Šéf společnosti Nvidia ale neočekává, že by se tak stalo ještě před koncem letošního roku. To jinými slovy znamená, že kdo měl na některou z nových karet zálusk ještě před Vánocemi, patrně se jí nedočká. Karty by měly mít obchody skladem spíše až zkraje roku 2021.

Ceny modelu RTX 3080 startují na 18 999 Kč, v případě RTX 3090 si případní zájemci musí připravit alespoň 40 999 Kč. V obchodech je ale možné narazit na klidně o několik tisíc dražší modely, které mají tišší chlazení či jiná vylepšení.

Jaká herní grafika se vyplatí? Dvakrát dražší model nabízí jen mírný nárůst výkonu

Hardware

GeForce RTX 3080 je dvakrát rychlejší než RTX 2080. Nabízí 10 GB nejnovější GDDR6X paměti s rychlostí 19 Gbps. Nová RTX 3080 dokáže konstantně v moderních hrách dosahovat 60 snímků za sekundu při 4K rozlišení.

V praxi by měla být RTX 3090 o 50 procent výkonnější než Titan RTX, který byl označován doposud jako nejvýkonnější karta na světě. Karta je tedy stavěná na plnohodnotné hraní v rozlišení 8K, a to při 60 snímcích za sekundu.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám